Svijet
105

Djevojčica Bana je sirijska Anna Franck, njen Twitter profil nije lažan

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Twitter profil sedmogodišnje djevojčice Bane al-Abed iz Alep postao je glas mnogim civilima zarobljenim u istočnom dijelu Alepa koji je pod kontrolom pobunjenika i nemilosrdnim napadima režima Bashara al-Assada. Dok jedni suosjećaju sa ovom djevojčicom mnogi dovode u pitanje autentičnost njenog Twitter profila.

Bana uz pomoć majke koja je profesorica engleskog jezika na svom Twitter profilu postavlja scene svakodnevnog života pod opsadom i simbol je patnje djece u Alepu i Siriji. Caitlin Gibson, novinarka Washington Posta, napisala je da je Bana postala Anna Franck iz sirijskog građanskog rata.

Banin profil je privukao brojne trolove i Assadove pristaše koji tvrde da je profil lažan i da je propagandni alat SAD-a preko kojeg šire dezinformacije.

A tu su i mnogi online kritičari koji tvrde da su njene objave veoma sofisticirane za sedmogodišnju djevojčicu kojoj engleski nije materinji jezik i da su snimci režirani.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Špekulacije o Bani postale su tako rasprostranjene da je Bellingcat, britanska web stranica za istraživačko novinarstvo, odlučila provjeriti Banin Twitter profil.

Rezultati istraživanja koje je napisao bivši britanski vojnik Nick Waters uz pomoć analitičara Timmi Allena, objavljeni su u srijedu popodne, a obaraju najpopularnije teorije o Bani.

Waters i Allen objašnjavaju da Banine video objave na Twitteru jasno pokazuju okolinu istočnog Alepa, da objave piše njena majka koja je profesorica engleskog i da na kući imaju solarne panele pomoću kojih pune telefon. Također su preko satelita pronašli fotografije koje potvrđuju da je Banina kuća bombardirana 27. novembra.

"Najvjerovatniji scenarij je da profil @AlabedBana vodi Fatemah koja priča priču o svojoj kćerki i njenom životu u Istočnom Alepu", zaključuju autori istraživanja.

Waters je rekao da su odlučili istražiti ovaj profil nakon što su dobili dojavu od pro-sirijske vlade da bi račun mogao biti lažan.

"Provjerili smo i postalo je jasno ne samo da je Bana stvarna, nego i da je meta usklađenih i veoma užasnih napada", rekao je Waters.

Ipak, teško je reći da će istraga promijeniti nečije mišljenje. Bellingcat i njen osnivač Eliot Higgins već su imali problema sa ruskim aktivistima zbog istrage pada aviona MH17 iznad istočne Ukrajine. Kritičari su im često prijetili i optuživali ih da šire dezinformacije.

"Ne vjerujem da će se nešto promijeniti, ali mislim da možemo utjecati na one koji znaju za Banu ali nisu sigurni u istinitost priče", zaključio je Waters.

Banin profil na Twitteru ima preko 300 hiljada pratilaca i označen je kao "verificiran", što znači da je Twitter ustanovio da je vlasnik profila autentičan.