{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djelatnik IKEA-e osuđen zbog primanja mita

F
6.11.2008. u 18:59
0
2
Djelatnik IKEA-e osuđen zbog primanja mita
0
Djelatnik IKEA-e osuđen zbog primanja mita
Bivši djelatnik IKEA-e zadužen za interne građevinske projekte osuđen je u četvrtak u Frankfurtu na Majni na tri godine i tri mjeseca zatvora zbog primanja mita prilikom dodjele poslova gradnje novih i održavanja postojećih objekata švedskog lanca prodavaonica namještaja na području Njemačke.
Kako proizlazi iz presude, osuđenom 52-godišnjiem bivšem šefu građevinskog odjela njemačke IKEA-a predbacuje se primanje mita u 21 slučaju čime je svoju tvrtku oštetio za 1,4 miliona eura. On je za dodjelu poslova od nekoliko građevinskih tvrtki primio mito u visini od 190.000 eura, a jedna od tvrtki je za još 500.000 eura obnovila i opremila njegovu privatnu obiteljsku kuću.

Tokom suđenja koje je prije dvije sedmice počelo njegovim priznanjem, bivši djelatnik IKEA-a objasnio je da u toj tvrtki postoji "dobro razgranati korupcijski sistem".

"Odgovorni u IKEA-i nikad nisu provjeravali što se događa tako da je bilo vrlo lako činiti to što smo činili", rekao je osuđeni.

I zemaljski sud u Frankfurtu kritizirao je ponašanje odgovornih u IKEA-i koji su, kako je rečeno, umjesto da kontroliraju "samo mislili na budžet".

Bivši djelatnik IKEA-e jedan je od petorice osumnjičenih djelatnike IKEA-a. Prvooptuženi je u istražnom zatvoru počinio samoubistvo, prenijela je Hina.

Njemačka IKEA je najprofitabilniji ogranak svjetskog lanca trgovina namještajem čijih 47 poslovnica diljem Njemačke ostvaruju godišnji utržak od 2,7 milijardi eura.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: