{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djelatnik IKEA-e osuđen zbog primanja mita

F
FENA
6.11.2008. u 18:59
0
2
Djelatnik IKEA-e osuđen zbog primanja mita
0
Djelatnik IKEA-e osuđen zbog primanja mita
Bivši djelatnik IKEA-e zadužen za interne građevinske projekte osuđen je u četvrtak u Frankfurtu na Majni na tri godine i tri mjeseca zatvora zbog primanja mita prilikom dodjele poslova gradnje novih i održavanja postojećih objekata švedskog lanca prodavaonica namještaja na području Njemačke.
Kako proizlazi iz presude, osuđenom 52-godišnjiem bivšem šefu građevinskog odjela njemačke IKEA-a predbacuje se primanje mita u 21 slučaju čime je svoju tvrtku oštetio za 1,4 miliona eura. On je za dodjelu poslova od nekoliko građevinskih tvrtki primio mito u visini od 190.000 eura, a jedna od tvrtki je za još 500.000 eura obnovila i opremila njegovu privatnu obiteljsku kuću.

Tokom suđenja koje je prije dvije sedmice počelo njegovim priznanjem, bivši djelatnik IKEA-a objasnio je da u toj tvrtki postoji "dobro razgranati korupcijski sistem".

"Odgovorni u IKEA-i nikad nisu provjeravali što se događa tako da je bilo vrlo lako činiti to što smo činili", rekao je osuđeni.

I zemaljski sud u Frankfurtu kritizirao je ponašanje odgovornih u IKEA-i koji su, kako je rečeno, umjesto da kontroliraju "samo mislili na budžet".

Bivši djelatnik IKEA-e jedan je od petorice osumnjičenih djelatnike IKEA-a. Prvooptuženi je u istražnom zatvoru počinio samoubistvo, prenijela je Hina.

Njemačka IKEA je najprofitabilniji ogranak svjetskog lanca trgovina namještajem čijih 47 poslovnica diljem Njemačke ostvaruju godišnji utržak od 2,7 milijardi eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: