{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dječaku s tumorom vraćen osmijeh na lice

S
6.8.2009. u 09:53
0
4
Dječaku s tumorom vraćen osmijeh na lice
0
Dječaku s tumorom vraćen osmijeh na lice
Saif Basim
Maleni Iračanin dobio je novu šansu za normalan život nakon što su mu hirurzi uklonili smrtonosni tumor s lica.
Trogodišnji Saif Basim podvrgnut je trima operacijama u bolnici St. George u Londonu, a tumor je bio toliko agresivan da mu je paralizovao nerve na licu. Jedna od operacija trajala je devet sati, a uklonjeni tumor imao je veličinu dinje.

Hirurzi su, piše dopisnik Sky Newsa, bili posebno zabrinuti zbog dječakovih poteškoća u disanju.

"Za dva mjeseca tumor je značajno porastao. U samo nekoliko mjeseci on bi umro", kaže maksiofacijalni hirurg Graham Smith, koji je Saifa upoznao početkom godine u Bagdadu, gdje je boravio kao predavač. Tada je procijenio kako bi operativni zahvat u Iraku bio previše riskantan, te dječaka doveo u Veliku Britaniju.

Troškove liječenja je podmirila međunarodna fondacija Norman Rowe, a dječak i njegov otac su od Jordanske kraljevske aviokompanije dobili besplatno putovanje do Londona.

Snimci načinjeni prije operacije pokazali su da je tumor uništio kost Saifovog desnog obraza, te velikim dijelom zahvatio i njegov vrat.

Operisao ga je tim od 12 stručnjaka koji su dio njegovog rebra iskoristili da rekonstruišu lice."Sad izgleda veoma dobro, može otvarati i zatvarati usta", kaže doktor Smith.

Proteklih šest sedmica Saifovom ocu Basimu Mahmoodu također nije bilo lako. On je i ranije tražio pomoć od iračkih doktora, ali niko nije bio voljan dijagnosticirati dječakovo oboljenje niti ga liječiti.

"Veoma sam sretan što smo došli u Britaniju", kaže otac. "Čuo sam da su ovdašnje bolnice veoma poznate, tako da sam bio uvjeren kako će Saif imati najbolju njegu."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: