Velika Britanija
0

Dječak heroj sestri donirao koštanu srž i prikupio 10.000 funti

Sarajevo-x.com
Dječak Adam Kerr (12) proglašen je porodičnim herojem godine u Velikoj Britaniji, nakon što je donirao koštanu srž sestri i sakupio 10.000 funti. Adam je nagradu primio na ceremoniji koju je priredio državni sekretar za rad i penzioni sistem Iain Duncan Smith, a program je vodila Arlene Phillips.

Adam pomaže mami i oko mlađeg brata Briana (9) koji boluje od genetskog oboljenja Fankonijeve anemije. Brian dva puta semdično ide na transfuziju krvi, a kod većine djece sa tim oboljenjem se razvije leukemija.

Adam je sa šest godina donirao koštanu srž mlađoj sestri Helen koja je bolovala od rijetkog poremećaja u krvi. Nažalost, nastupile su komplikacije i Helena je preminula nedugo nakon operacije 2005. godine.

Mali heroj je teško podnio sestrinu smrt i nekoliko godina kasnije pokrenuo je Fun Day kako bi prikupio novac za siromašnu djecu u kraju, kao i njihove porodice. On je prikupio 10.000 funti i nema namjeru odustati.

"Pomaganje drugim ljudima, omogućava mi da se nosim sa Heleninom smrću, ja njima pomažem, ali i oni meni", rekao je Adam, prenosi Daily Mail.

Na prijemu koji je održan u Adamovu čast, puno ljudi je svjedočilo o njegovoj dobroti i uprkos tome što je vrlo mlad, Adam je dobio nagradu za nesebičnost.