Kolumbija
0

Dječak (12) pokušao dići u zrak policijsku stanicu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U nesreći u kolumbijskom gradu El Charco poginuo je 12-godišnji dječak pošto je ekslodirala bomba koju je nosio s namjerom da digne u zrak lokalnu policijsku stanicu, saopćili su kolumbijski zvaničnici.

Nesreća se dogodila u blizini lokalne policijske uprave u gradu na granici Kolumbije i Ekvadora, prenio je Reuters. Zvaničnici ukazuju na sve veće iskorištavanje djece u izvođenju gerilskih operacija. Gerilske Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARK), koje su u ratu s državom od 60-ih godina prošlog stoljeća, intenzivirale su broj napada uoči predsjedničkih izbora, zakazanih za maj.

Vlasti su prethodno optužile FARK da stoji iza napada automobila-bombe u lučkom gradu Buenaventura u srijedu, kada je poginulo devet ljudi.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava duže vrijeme upozoravaju da gerilski pokret u Kolumbiji krši međunarodno humanitarno pravo koristeći djecu kao borce. Slučaj djeteta bombaša, ipak, dosad nije zabilježen. Očekuje se da odlazećeg predsjednika Alvara Uribea, koji je uključio vojsku u borbu protiv gerile, poslije izbora zamijeni drugi konzervativac Juan Manuel Santos, samoproklamovani "ratni vuk".

Kolumbija je do sada dobila milijarde dolara pomoći u borbi protiv ljevičarskih pokreta za koje se vjeruje da su finansirani iz Venecuele ili susjednog Ekvadora, u kojima je su na vlasti ljevičarski režimi, navela je britanska novinska agencija.