Životna lekcija
277

Dječaci koji su spašeni iz pećine na Tajlandu izašli iz bolnice i podijelili svoje iskustvo

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvanaest dječaka i njihov trener, koji su spašeni iz poplavljene pećine na sjeveru Tajlanda, izašli su iz bolnice, a pred novinarima su se pojavili nasmijani i s loptom.

Oni su od prošle sedmice bili u bolnici Chiang Rai, a danas su se prvi put obratili javnosti. Na konferenciji za medije dječaci su govorili o tome šta su preživjeli tokom 17 dana u pećini.

Četrnaestogodišnji Adul Sam-on, jedini član grupe koji govori engleski, rekao je novinarima da je mogao samo reći "zdravo" kada su britanski ronioci izašli na površinu.

Jedan dječak je opisao kako su 17 dana živjeli na vodi iz pećine.

"Voda je čista. Nije bilo hrane", rekao je.

Najmlađi član tima rekao je da nije imao snage te je dodao kako je pokušao ne razmišljati o hrani da ne bi bio još više gladan.

Rekli su kako ih je ovo životno iskušenje naučilo mnogim stvarima. Jedan dječak je obećao da će biti oprezniji, ali da će živjeti svoj život punom parom.

"Ovo iskustvo me naučilo da budem strpljiv i jak", dodao je drugi dječak.

Njihov trener je ispričao kako su svi naizmjenično kopali zidove pećine jer nisu željeli da čekaju da ih vlasti pronađu.

Dječaci sada idu svojim kućama, a direktor bolnice rekao je kako su svi, od kada su spašeni, u prosjeku dobili po tri kilograma i prošli vježbe za jačanje samopouzdanja.