Svijet
103

Djeca u Siriji se igraju u podzemnim tunelima kako bi izbjegla bombardovanje

Klix.ba
Desetogodišnjem Abdulazizu majka ne dopušta da se igra na ulicama. Djeca, Sirije uprkos tome i dalje proživljavaju svoje djetinjstvo onako kako bi trebali, a za igru su pronašli podzemne tunele.

"Zemlja djetinjstva" kako su nazvali ovaj podzemni kompleks nalazi se na području Sirije koji je pod okupacijom pobunjenika koji gotovo svakodnevno bombarduju civile i bolnice te onemogućuju opskrbu lijekovima i hranom.

Abdulazizov otac je ubijen u ratu, a on je jedan od mnogobrojne djece koji jednostavno žele imati normalno djetinjstvo pod nenormalnim okolnostima.

"Zemlju djetinjstva" konstruisali su volonteri i studenti arhitekture koji su spojili podzemne tunele i podrume, a djeca tu imaju igraonice s loptama, crteže, domaće slatkiše, piše Independent.

"Dolazimo ovdje jer je ovo posljednji tematski park koji radi", rekla je jedna 10-godišnja djevojčica.

Više od 200 djece posjeti "Zemlju djetinjstva" svaki dan, a iz Ujedinjenih nacija poručuju kako se u petoj godini ratovanja broj djece koja žive pod opsadom udvostručio.

U područjima Sirije koji su pod okupacijom pobunjenika, prema nekim procjenama nalazi se pola miliona djece, odsječenih od ostatka svijeta i sa otežanim ili onemogućenim pristupom humanitarnoj pomoći.

Samo u istočnom Alepu, pod opsadom živi 100.000 djece.