Svijet
384

Djeca u Gazi plaćaju strašnu cijenu izraelskog bezumlja

Klix.ba
"Bila je centar našeg života, nešto najvrednije na svijetu, dugo smo čekali na njeno rođenje, a sada ne znamo hoće li se ikada probuditi, ne znamo šta joj se dogodilo", jecao je Alla al-Masri, otac ranjene palestinske djevojčice gledajući svoje devetogodišnje dijete kako leži na bolesničkom krevetu i pati.
Foto: AFP
Foto: AFP

Alla i njegova supruga Hanan su godinama pokušavali dobiti dijete i na kraju im je uspjelo vantjelesnom oplodnjom. Svoju kćerku jedinicu Mariam, zjenicu oka, stalno su upozoravali da ne izlazi iz kuće jer je vani opasno.

"Igrala se u bašti kad se to dogodilo. Izraelci su bombardovali kuće s druge strane ulice, detonacija je pogodila našu kada sam vidio svoju kćerku kako leži u krvi", ispričao je Masri novinaru Independenta. "Pogođena je u glavu, tako da jako strahujemo".

Foto: AFP
Foto: AFP

Mariam je jedno od brojne povrijeđene ili ubijene djece, žrtava sistema Benjamina Netanyahua čija je vlada naredila pokretanje vojne operacije. Izraelska vojska danima izvodi raketne napade na Pojas Gaze tokom kojih je ubijeno 127 i ranjeno najmanje 900 Palestinaca.

Nerijetko su meta izraelskih napada, ne samo vojni objekti nego i civilni u kojima borave i žene i djeca. U jednom od danas izvedenih zračnih napada srušena je zgrada Centra za rehabilitaciju invalidnih i nepokretnih osoba u naselju Beyt Lahya u Gazi. Tom prilikom je ranjeno nekoliko nepokretnih osoba koje su se nalazile unutar zgrade, prenosi Anadolija.

Foto: AFP
Foto: AFP

Ashraf al-Qadri iz bolnice Shifa u Gazi upozorava na katastrofalne posljedice ako se val nasilja nastavi.

Sedamdeset posto ubijenih u Gazi su žene i djeca, navode palestinski medicinari, prenosi Independent.

Dr. Nabil Sharqawi je izveo toliko operacija na djeci u bolnici Shifa da jedva preživljava tugu.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Mi smo ljekari, ali smo također i ljudi, a kada vidite toliko traumatizirane djece to je veoma tužno. Mariam je pretrpjela oštećenja mozga. Prvo se nadamo da će preživjeti, a onda ćemo vidjeti može li ponovo govoriti, hodati i vidjeti. Na nesreću, imamo još ovakvih slučajeva", kazao je Sharqawi.

Dok govori, s vana se čuju glasne eksplozije iz blizine.

Dr. Sharqawi pokazuje fotografiju dječaka sa teškim povredama: "Neprestano mislim na njega. Jučer je dovezen, ima deset godina, Izgubio je obje ruke i nogu, a bio je potpuno svjestan. Rekao mi je: Doktore, molim Vas, zaustavite ovu bol. A tako malo smo mogli uraditi. Ubrzo je preminuo".

Ljekari kažu da im nedostaje lijekova, benzina, medicinskih potrepština i da se nadaju da će im poslati iz Ramalle. Tražili su pomoć i od mnogih međunarodnih organizacija, ali su dobili samo pusta obećanja.

Dok razgovaraju na odjel stiže novo vozilo hitne pomoći. Još jedna žrtva, ima povrede prsa. Ime mu je Mohammed Abdulrahman Hatem. Ima 11 godina.