U Belgiji
27

Djeca od devet i 11 godina najmlađe eutanizirane osobe na svijetu

Klix.ba
Dvoje djece od devet i 11 godina najmlađe su osobe koje nad kojim je ikada izvršena eutanazija. Njima je data letalna injekcija u Belgiji, jedinoj zemlji na svijetu u kojoj zakon dozvoljava eutanaziju smrtno bolesne djece koja nepodnošljivo pate.

Djeca su eutanizirana 2016. i 2018. godine, ali se prvi put sada spominju u izvještaju CFCEE-a, komisije koja regulira eutanaziju u toj zemlji.

Detaljno se navodi kako su belgijski ljekari dali letalne injekcije, odnosno eutanizirali troje djece tokom dvogodišnjeg perioda. Među njima je i 17-godišnje dijete koje je patilo od mišićne distrofije.

Devetogodišnje dijete je imalo tumor mozga, a 11-godišnje cističnu fibrozu.

Belgija je promijenila svoj zakon 2014. godine i dozvolila ljekarima da okončaju život djeteta na osnovu zahtjeva. Ljekari moraju prvo utvrditi da nema nikakve nade da se dijete može izliječiti ili da mu se može olakšati bol. Djeca svoju želju moraju napisati, potom ih pregledaju psihijatri kako bi bili sigurni da su dovoljno inteligentni da mogu donijeti ovakvu odluku i da na njih nije utjecala treća strana. Roditelji mogu odbiti njihovu želju.

Nakon eutanazije članovi komisije analiziraju slučaj kako bi utvrdili da je sve obavljeno prema propisima.

"Vidio sam mentalne i fizičke patnje toliko jake da smo ipak uradili dobru stvar", kazao je Luic Proot, član CFCEE komisije.