Velika Britanija
8

"Divlji hirurg" pogrešno dijagnosticirao rak kod 450 žena

SRNA
Ian Stuart Paterson
Ian Stuart Paterson
Opšte medicinsko vijeće Velike Britanije suspendovalo je "divljeg hirurga" nakon što se u javnosti pojavilo da je izvodio "nepotrebne i neodgovarajuće" operacije raka dojke na više od 1.000 žena u Britaniji.

Ian Stuart Paterson, specijalista za rak dojke koji je radio od 1994. godine do prošlog mjeseca i u privatnim i državnim bolnicama, osumnjičen je da je pogrešno dijagnostikovao rak dojke kod 450 žena, koje su bila savršeno zdrave, te da je izvodio nepotrebnu operaciju lumpektomiju, kod koje se uklanja samo tumor ili okolno tkivo, piše danas britanski Guardian.

On je, takođe, izveo nekonvencionalnu mastektomiju kod koje hirurg sačuva tkivo na rascjepu grudi, odnosno dekolteu, iz estetskih razloga na oko 700 žena, iako je ova procedura zabranjena u Britaniji.

Zahvat je zabranjen jer to ostavljeno tkivo može kasnije da "vrati" rak. "Mnoge žene, koje je Paterson operisao, morale su da se podvrgnu daljim zahvatima uklanjanja tog viša tkiva, i nažalost mnogima se ponovo vratio rak", navode advokati oko 100 žena.

Jedna od pacijentkinja, 57-godišnja Gail Boichat iz Staffordshirea tek je nedavno otkrila da joj je Paterson pogrešno dijagnostikovao rak dojke 1995. godine.

On je izveo mastektomiju uz očuvanje tkiva i prepisao joj jak lijek protiv raka "tamoksifen", koji je kod nje izazvao preranu menopauzu.

Kada su joj nedavno rekli u bolnici da nikada nije ni imala rak bila je u šoku. "Potpuno sam onijemila, bila sam šokirana i sada sam", rekla je Boichatova.

Iako je bolnica ovoj ženi ponudila izvinjenje, Boichatova kao i mnoge druge žene želi nadoknadu, te da Paterson krivično odgovara. "On je mene na neki način kaznio, mislim da sada on treba da bude kažnjen", rekla je Boichatova.

Opšti medicinski savjet suspendovao je Patersona krajem prošlog mjeseca, a naredne godine suočiće se sa ročištem za potpunu zabranu rada.

Mogao bi se suočiti sa krivičnim postupkom nakon optužbi da je od zdravstvenog osiguranja tražio sredstva za složenije i skuplje zahvate koje nije izvodio.