Bugarska
0

Dispečeri prespavali sudar vozova?

SRNA
Dva dežurna dispečera na željezničkoj stanici u Dragomanu prespavala su polazak voza, zbog čega je, najvjerovatnije, i došlo do sudara međunarodnog voza iz Srbije i službenog voza Bugarske željeznice, u kojem je povrijeđeno 26 putnika, od kojih pet iz Srbije.

Ovo je jedna od osnovnih verzija po kojoj se provodi istraga, nakon što bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov zatražio do petka rezultate istrage o uzrocima željezničke nesreće, piše danas sofijski dnevnik "Monitor".

Prema do sada prikupljenim podacima, dispečeri Georgi Hristov i Cvetan Penčev su propustili da jedan drugog obavijeste da su na četvrtom kolosjeku stanice u Dragomanu zaustavljene dvije lokomotive - jedan dizel, a druga elektrovoz sa jednim vagonom koji je prevozio pedesetak radnika bugarske željeznice.

Najvjerovatnije je da je dizel lokomotiva krenula bez dobrenog signala na semaforu ili da takvo odobrenje nije dao otpravnik vozova, a upravo te detalje pokušava da razjasni istraga. Pitanje je da li je mašinovođa na svoju ruku odlučio da krene, ili mu je neko dao pogrešan signal.

Specijalni uređaji u lokomotivama, slični avionskoj crnoj kutiji, treba da pokažu tačno vrijeme kretanja svake lokomotive.

Nadležni smatraju da krivica nije samo njihova, a kao jedan od uzroka navode zastarjelu signalizaciju za čiju modernizaciju je potrebno oko 600 miliona leva (oko 300 miliona eura).

Zbog propusta u radu bugarski ministar transporta Aleksandar Cvetkov smijenio je dva dispečera na stanici u Dragomanu, otpravnicu vozova u Dragoilu i izvršnog direktora Izvršne direkcije "Željeznička infrastruktura" Simeona Ananieva. 
U čeonom sudaru međunarodnog voza na relaciji Beograd-Sofija sa službenim vozom Bugarskih željeznica kod Dragomana u Bugarskoj u ponedjeljak ujutro povrijeđeno je 26 osoba, među kojima je pet srpskih državljana, koji su zbrinuti u bolnici u Sofiji.