Mjere predostrožnosti
2

Disneyland u Šangaju privremeno zatvoren zbog širenja koronavirusa

A. B.
Disneyland u Šangaju (Ilustracija: Shutterstock)
Disneyland u Šangaju (Ilustracija: Shutterstock)
Broj zaraženih od koronavirusa u Kini popeo se na 830, do sada je preminulo 25 osoba, a zbog straha od širenja virusa Disneyland u Šangaju je privremeno zatvoren.
Kako piše CNN, u saopćenju je navedeno da će ovaj popularni park biti zatvoren do 25. januara kako bi se time prevenirao i kontrolisao nastanak bolesti, ali i osiguralo zdravlje i sigurnost gostiju i zaposlenih.

"Nastavit ćemo pažljivo pratiti situaciju i biti u bliskom kontaktu s lokalnom upravom, a datum ponovnog otvaranja objavit ćemo nakon potvrde", navedeno je u saopćenju.

Uprava Disneylanda će vratiti novac gostima koji su kupili ulaznice za ovaj zabavni park, kao i za odsjedanje u turističkom hotelu, ali i druge programe organizovane u sklopu obilaska te su naveli kako će na službenim stranicama objaviti sve detaljne informacije i uputstva.

Podsjetimo, raste broj oboljelih od koronavirusa, a najmanje 10 centralnih kineskih provincija u kojima živi 20 miliona ljudi uvelo je restrikcije za putovanja, a većina ih je obustavila javni prijevoz.

U Wuhanu su ukinuti autobuski, željeznički, podzemni i zračni prijevoz, dok se stanovnicima savjetuje da ne putuju van grada. Vlasti su otkazale većinu javnih događaja u Kini poput godišnjeg nogometnog turnira u Hong Kongu, proslave Kineske nove godine u Macau i tradicionalnog sajma u hramu te zatvorile Zabranjeni grad u Pekingu za posjete.

Vijetnam i Singapur su potvrdili prve slučajeve koronavirusa. Drugi poput Velike Britanije i Kanade također istražuju sumnjive slučajeve.

Tajvan je zabranio dolazak stanovnicima Wuhana, a State Depratment SAD-a upozorio je Amerikance da budu oprezni prilikom putovanja u Kinu.