Govorila na COP28
15

Direktorica MMF-a ukazala na problem ugljika kod klimatske krize: Potrebno je zamrznuti cijenu

S. Š.
Kristalina Georgieva (Foto: EPA-EFE)
Kristalina Georgieva (Foto: EPA-EFE)
Kristalina Georgieva, generalna direktorica MMF-a, govorila je na svjetskom klimatskom samitu u Dubaiju COP28. Kako je iznijela u svom govoru, određivanje cijene ugljika dovelo bi do rješavanja klimatske krize.

Glavna žena MMF-a smatra da bi preusmjeravanje milijardi dolara kojima svijet subvencionira proizvodnju fosilnih goriva svake godine i stavljanje implicitne cijene na emisije ugljika, stvorilo bi ogromne količine gotovine potrebne za rješavanje klimatske krize.

Vlade širom svijeta su, međutim, bile dobijene da eksplicitno određuju cijene ugljika zbog potencijalne "nepopularnosti" novih poreza na ugljik.

Georgieva je na samitu u Dubaiju poručila da je moguće postići isti rezultat - da aktivnosti s visokim udjelom ugljika odražavaju njihove stvarne troškove za društvo - korištenjem propisa i smanjenjem loših subvencija koje podstiču korištenje fosilnih goriva.

"Kada stavite cijenu na ugljik, dekarbonizacija se ubrzava", smatra Georgieva.

Ovakvo njeno mišljenje dolazi nakon što je MMF ovog ljeta izračunao da su direktne i indirektne subvencije koje idu na fosilna goriva, čak i bez računanja dokazanih uticaja kao što su zdravstveni troškovi, dostigle više od sedam milijardi dolara.

Reforma ovih bi oslobodila resurse koji bi se mogli uliti u obnovljive izvore energije i druge tehnologije s niskim udjelom ugljika, stimulirajući tržište za "čist" rast, rekla je Georgiev. S druge strane, dodala je, uvođenje cijene ugljika kaznilo bi visoko-ugljične investicije.

Također, ona smatra da bi određivanje cijene ugljika bilo fer i korektno zbog još jedne stvari. Naime, što više kompanija ili pojedinaca doprinose klimatskoj krizi, to će više platiti. Ipak nije optimistična kada se radi o ovom pitanju.

"Malo je vjerovatno da ćemo odmah ići na određivanje cijene ugljika, jer nije tako lako identifikovati sadržaj ugljika i onda odrediti odgovarajuću cijenu", zaključila je Georgiev, piše Guardian.