Poruka liderima
7

Direktorica ICMP-a uoči Međunarodnog dana nestalih: Prestanite s dvostrukim aršinima

N. V.
Generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe Kathryne Bomberger je, uoči Međunarodnog dana nestalih koji se širom svijeta obilježava 30. augusta, kazala da svjetski lideri moraju napustiti praksu primjene dvostrukih aršina kada je u pitanju rješavanje pitanja nestalih osoba.

"Države imaju zakonsku odgovornost provoditi istragu u vezi sa slučajevima nestalih osoba, a njihova je odgovornost i osigurati pravo porodica nestalih na pravdu, istinu i reparacije. Ta su prava neupitna i ni u kom slučaju ne ovise o visini prihoda, nacionalnosti, boji kože, rodu, etničkoj ili religijskoj pripadnosti nestalih osoba i njihovih porodica. Ta prava imaju siromašni, kao i bogati; manjine, kao i većine. To su prava i žena i muškaraca", napisala je gospođa Bomberger u komentaru koj je danas objavljen u European Obesrveru.

"S ogromnim brojem nestalih širom svijeta - u zemljama poput Sirije, Iraka, Kolumbije, Meksika i s opasnim migrantskim rutama u Centralnoj Americi, Južnoj Aziji i Sredozemlju, pronalaženje nestalih može se činiti nesavladivim zadatkom. Ali nije tako. To je pitanje koje se može riješiti sistematskim procesom koji okuplja sve relevantne učesnike, u kome se primjenjuje forenzička nauka i savremena informatika i koji je čvrsto utemeljen na vladavini zakona,” rekla je ona.

ICMP-ovo iskustvo iz bivših jugoslovenskih republika gdje je pronađeno i identifikovano više od 70 procenata ukupnog broja nestalih u sukobima iz 1990-ih pokazuje šta je sve moguće uraditi kada svi akteri rade zajedno, kazala je Bomberger.

U video poruci koju je, uz finansijsku podršku Ujedinjenog Kraljevstva, ICMP pripremio povodom obilježavanja Dana nestalih, predstavnici domaćih institucija iz zemalja zapadnog Balkana nadležni za rješavanje pitanja osoba nestalih u sukobima iz 1990-ih na području bivše Jugoslavije i udruženja porodica nestalih iz regije, ponovili su svoju odlučnost da se pronađu nestale osobe za kojima se još uvijek traga.

"Rješavanje pitanja nestalih doprinosi privrednom napretku, poboljšanju sigurnosti i stvaranju istinskog mira u regiji", kazala je u video poruci Semina Alekić, predstavnica Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije.

U drugoj video poruci koju je ICMP pripremio povodom 30. augusta, javnosti su se obratili predstavnici kolumbijskih organizacija civilnog društva, koji su dio nastojanja da se pronađe i identifikuje 120.000 nestalih - što je zvanična procjena broja osoba nestalih u sukobima ili usljed drugih uzroka.

Govornici koji predstavljaju organizacije civilnog društva i udruženja porodica pozvali su na zaustavljanje nestanaka i na preuzimanje odgovornosti za ogroman broj neriješenih slučajeva.

“Porodice nestalih imaju pravo znati istinu o tome šta se dogodilo njihovim bližnjim. Država mora osigurati pravo na istinu, pravdu, reparacije i neponavljanje nestanaka”, kazala je u video poruci Martha Burbano iz civilne organizacije Koroporacija za regionalni razvoj.

ICMP je izdao izvještaj koji mapira postignuća i izazove s kojima se suočava više od 100 udruženja porodica nestalih u Kolumbiji i druge organizacije civilnog društva koje rade na rješavanju pitanja nestalih u Kolumbiji.

Izvještaj, prvi te vrste, ističe ključnu ulogu civilnog društva, kroz njihove napore da država ispuni obavezu pronalaženja i identifikacije svih nestalih osoba bez obzira na period ili okolnosti njihovog nestanka i da osigura prava porodica nestalih.

U još jednom videu koji je objavljen ove sedmice porodice nestalih iz BiH pozivaju porodice nestalih iz Sirije da istraju u svojoj borbi za pravdu. “Molim sve sirijske porodice da ne odustaju,” rekla je Munira Subašić, predsjednica udruženja Majke Srebrenice.