Na samitu o klimi
59

Direktor WHO-a sagorijevanje fosilnih goriva uporedio sa pušenjem cigareta

S. Š.
Veliki svjetski klimatski samit o klimi se održava u Dubaiju (Foto: EPA-EFE)
Veliki svjetski klimatski samit o klimi se održava u Dubaiju (Foto: EPA-EFE)
Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), uporedio je fosilna goriva sa duhanom dok je govorio na COP-u 28 u znak podrške sporazumu o neširenju fosilnih goriva.

Tedros je svoj govor na klimatskom samitu započeo pričom o njegovoj posjeti Tuvaluu.

"Tokom moje posjete Tuvaluu 2019. godine, imao sam privilegiju da upoznam izvanrednog mladića po imenu Falu. Podijelio je sa mnom razgovore koje je vodio sa svojim prijateljima o potencijalnom potonuću Tuvalua i neizvjesnoj budućnosti. Neki od njegovih prijatelja razmišljali su da odu u slučaju da potone. Bili su konkretni: traženje utočišta na Fidžiju. Dok drugi izražavaju spremnost da ostanu, ovo govore djeca od 10 ili 11 godina.

“Faluove riječi su me duboko uticale, služeći kao dirljiv podsjetnik na izazove s kojima se djeca suočavaju na Pacifiku. Brinu se za opstanak svog doma na otoku zbog emisija koje proizvode daleke nacije. Ova realnost visi na njihovim plećima", priča direktor WHO-a.

Naglašava i da je pitanje fosilnih goriva najbitnije kod pitanja klimatskih promjena i njenih potencijalnih rješenja.

"Rješavanje klimatskih promjena zahtijeva rješavanje uloge fosilnih goriva, baš kao što se ne možemo pozabaviti rakom pluća bez rješavanja utjecaja duhana",pojašnjava Tedros te nastavlja:

"Bez rješavanja 75 posto emisija, postizanje cilja da se ostane na 1,5 stepeni predindustrijskih nivoa se neće dogoditi. To se neće dogoditi. Diskutovati o istom pitanju - što je očigledno - i boriti se protiv njega iznova i iznova znači da ostajemo na istom mjestu. Ovo mora prestati. Nauka je tu, dokazi su jasni. Znamo problem i znamo rješenje. Rešenje je također jasno" poručio je Tedros.

Istakao je, također, da WHO nudi punu podršku sporazumu o neširenju fosilnih goriva.

"Ciljevi navedeni u predloženom sporazumu su jasni, zasnovani na dokazima i pravični. Imali smo dužnost obraćati se domovima djece poput Falua. Molim vas, dozvolimo im da budu djeca", zaključio je Tedros u svom obraćanju na COP-u 28, piše Guardian.