Ima više verzija
51

Direktor WHO-a: Nismo odustali od toga da otkrijemo porijeklo Covida

T. K.
Tedros Adhanom Ghebreyesus (Foto: EPA-EFE)
Tedros Adhanom Ghebreyesus (Foto: EPA-EFE)
Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus poručio je da nisu odustali od planova da otkriju porijeklo pandemije Covida.

"Želim da budem vrlo jasan da WHO nije odustala od plana da identifikuje porijeklo pandemije Covida", naglasio je.

On je rekao da je u više navrata pisao visokorangiranim kineskim liderima i razgovarao sa njima, a posljednji put prije samo nekoliko sedmica. Tedros je istakao da sve hipoteze o porijeklu virusa ostaju otvorene dok se ne sazna istina.

Američki list "The Wall Street Journal” objavio je u nedjelju, 26. februara, da je Ministarstvo energetike SAD zaključilo da je pandemija vjerovatno krenula od curenja iz kineske laboratorije, što Peking negira.

Podsjećamo, Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da kineski dužnosnici moraju dijeliti više informacija o Covidu. Mnoga od strogih ograničenja u zemlji ukinuta su tokom posljednjih nekoliko sedmica, ali broj slučajeva je porastao i nekoliko zemalja sada provjerava putnike iz Kine.

Dužnosnici WHO-a kažu da žele imati više podataka o hospitalizacijama, prijemima na odjele intenzivne njege i smrtnim slučajevima. Također želi podatke o vakcinisanju.

Sjedinjene Države, Španija, Francuska, Južna Koreja, Indija, Italija, Japan i Tajvan uvele su Covid testove za putnike iz Kine jer strahuju od ponovnog širenja virusa. Putnici koji u Englesku stižu iz Kine morat će dati negativan test prije nego što se ukrcaju na let.