Svijet
0

Direktor policije Ankare i još dva zvaničnika otpušteni nakon subotnjeg napada

FENA
Tri policijska zvaničnika iz Ankare su otpušteni četiri dana nakon dvostrukog samoubilačkog napada u kojem je poginulo najmanje 97 osoba u glavnom turskom gradu, saopćilo je u srijedu tursko ministarstvo unutarnjih poslova.

Generalni direktor policije za pokrajinu Ankara, njegov šef obavještajne službe i šef za državnu sigurnost otpušteni su u okviru "istrage otvorene nakon gnusnog terorističkog napada koji se dogodio 10. oktobra ispred željezničke stanice u Ankari", preciziralo je ministarstvo u izjavi objavljenoj u turskim medijima.

U utorak navečer turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je priznao moguće "greške" države i naredio specijalnu istragu nakon ovog napada, najsmrtonosnijeg u historiji zemlje.

"Bez sumnje, bila je u pitanju greška, propust u nekom trenutku. Od kolikog značaja bit će jasno nakon istrage", rekao je predsjednik novinarima.

Uoči prijevremenih parlamentarnih izbora 1. novembra, napad u Ankari je izazvao nezadovoljstvo protiv Erdoganovog režima, dok su nastavljeni sukobi između turskih sigurnosnih snaga i kurdskih pobunjenika.

Dio opozicije mu prigovara da je zanemario sigurnost prokurdskih demonstracija koje su gađala dva bombaša samoubice, ili čak da ohrabruje njihove počinitelje.

Premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da je džihadistička grupa Islamska država (IS) "osumnjičeni broj 1" ovog napada.