Meksiko
0

Direktor Interpola povezan s narkomafijom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Meksičke vlasti uhapsile su direktora Interpola za tu državu, najvišeg dužnosnika međunarodne policije, za kojeg sumnjaju da je povezan s narkokartelima koji su u 2008. odnijeli 3.000 života, piše u srijedu BBC Mundo posvećujući temi poseban prilog.

Hapšenje direktora Interpola Ricarda Gutierreza Vargasa zadnje je u nizu privođenja aktivnih i umirovljenih pripadnika policije i pravosuđa u okviru "Operacije Čistoća" kojom je vlada odgovorila na eksploziju narkoindustrije.

Meksička vlada povela je rat protiv narkokartela koji su u 2007. u međusobnim obračunima ubili 2.700 ljudi. Od januara do augusta 2008., u zločinima povezanima s narkotrgovinom ubijeno je 3000 ljudi, a 11 osoba samo proteklog vikenda u Tijuani.

U julu 2008. narkokarteli su usmrtili 443 osobe, što je više od 360 civila ubijenih istog mjeseca u Iraku, prema podacima udruge Iraq Body Count.

Privođenjem pripadnika policije i vlasti, meksička vlada želi identificirati državne dužnosnike za koje sumnja da su povezani s moćnim organizacijama za trgovinu drogom.

Istraga vjeruje da narkokarteli dobivene informacije dužnosnicima plaćaju svotom od 450.000 američkih dolara mjesečno. O kakvim se milionskim zaradama radi ilustrira podatak da je jedan od sedam najvećih kartela, Juarez Cartel, mjesečno zarađivao 200 miliona dolara, a s 10 posto od te svote podmićivao je vlasti.

Meksički narkokarteli kontroliraju domaće tržište i dobavljači su za Sjedinjene Države, koje su najveći konzument ilegalnih droga u svijetu.

Oko 90 posto svog kokaina u SAD stiže preko Meksika.

Anketa BBC-a na španskom jeziku, u sklopu posebnog priloga naslovljenog "NarcoMexico", otkriva da Meksikanci trgovinu drogom drže drugim najvećim problemom u zemlji nakon korupcije, prenijela je Hina.

Oko 80 posto ispitanih vjeruje da se narkokultura veliča u njihovoj domovini, da je ušla u sve pore, stvorila "narkojezik", "narkofilm", "narkoreligiju" i drugo.

Od anketiranih, njih 37 posto iselilo bi upravo zbog nasilja povezanog s drogom, a 62 posto drži da je porast trgovine drogom posljedica nezaposlenosti i siromaštva, dok 22 posto i osobno poznaje nekoga u lancu narkomafije.