Kontrolna posjeta
44

Direktor IAEA: Fizički integritet nuklearne elektrane Zaporožje je narušen

F. H.
Foto: Twitter / Screenshoot
Foto: Twitter / Screenshoot
Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Grossi stigao je u Nuklearnu elektranu Zaporožje koja se nalazi pod ruskom okupacijom.

Nakon više sati putovanja, tim IAEA kojeg predvodi Grossi uspio je da se stigne do najveće nuklearne elektrane u Evropi koja se nalazi u ukrajinskom gradu Energodaru.

Grossi je rekao da će eksperti IAEA uspostaviti stalno prisustvo u ovoj nuklearnoj elektrani čija je sigurnost narušena zbog ratnog sukoba između Rusije i Ukrajine. Poručio je i da je vidio sve što je trebalo da vidi.

"Ne idemo nigdje. IAEA je ovdje u elektrani i neće je napuštati, ostati će ovdje. Uspostaviti ćemo stalno prisustvo ovdje u elektrani sa nekim od mojih stručnjaka. Ja sam se brinuo, brinem se i nastaviti ću da se brinem o postrojenju dok ne budemo imali stabilniju i predvidljiviju situaciju", kazao je Grossi.

Također, istakao je da će prisustvo stručnjaka iz IAEA osigurati neutralan tehničku procjenu onoga što se dešava na terenu, te da je fizički integritet elektrane narušen.