Svijet
0

Direktor IAEA El-Baradei u Indiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) započeo je u utorak posjetu Indiji u jeku spor između indijske vlade i njenih komunističkih saveznica povodom sporazuma o saradnji u civilnom nuklearnom domenu koji je zaključen između Indije i SAD-a, izjavio je jedan zvanični izvor.

Tokom trodnevne posjete El-Baradei će posjetiti nekoliko indijskih nuklearnih postrojenja, a naročito Centar za atomska istraživanja u Bhabhi, izjavio je S. K. Malhotra, glasnogovornik ministarstva za nuklearnu energiju.

Indijska vlada sastavljena od članova Kongresne stranke i njene komunističke savezenice nisu našle izlaz iz teškog političkog konflikta koji je nastao zbog historijskog sporazuma o saradnji u civilnom nuklearnom domenu koji su u julu potpisali Indija i SAD.

Ako američki Kongres konačno odobri ovaj sporazum, on bi Indiji omogućio da koristi američko gorivo, tehnologiju i civilne nuklearne reaktore. Zauzvrat, New Delhi, koji odbija da pristupi Sporazumu o neširenju nukleranog oružja, stavit će svoje civilne nuklearne reaktore pod kontrolu IAEA-e.