{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Direktor Greenpeacea razočaran Kopenhagenom

F
19.12.2009. u 16:20
0
0
Direktor Greenpeacea razočaran Kopenhagenom
0
Direktor Greenpeacea razočaran Kopenhagenom
Foto: AP
Rezultat konferencije o klimi u Kopenhagenu pun je "tako velikih rupa da bi ih se moglo preletjeti avionom Air Force One" američkog predsjednika, sa žaljenjem je izjavio izvršni direktor ekološke organizacije Greenpeace Kumi Naidoo u razgovoru za Spiegel Online.
Južnoafrikanac je kazao da je "duboko razočaran" rezultatima samita i založio se za "nove oblike mirne civilne neposlušnosti" u borbi protiv klimatskog zagrijavanja, čak i ako "treba napuniti zatvore zbog toga".

Naidoo je kritizirao Sjedinjene Američke Države koje "imaju političku volju da izdvoje milijarde dolara za spas banaka i premija za bankare", umjesto da se bore protiv klimatskog zagrijavanja.

"Već gubimo ljudske živote zbog klimatskih promjena", kazao je on i dodao: "Neću da se vratim kući za Božić, gledam uplakanu kćerku i kažem joj da smo se borili i izgubili njenu budućnost".

Mali sporazum zaključen u Kopenhagenu poziva industrijske zemlje i zemlje u razvoju da pismeno potvrde svoje obaveze za smanjivanje stakleničkih plinova do kraja januara. Ovim dogovorom su prvi put obuhvaćeni veliki zagađivači, razvijene zemlje i zemlje u razvoju u borbi protiv klimatskog zagrijavanja, ali sa smanjenim ambicijama i bez obavezujućeg okvira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: