Nakon ogromnog gubitka
0

Direktor francuske banke ponudio ostavku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Direktor francuske banke Caisse d'Epargne podnio je ostavku nakon što je preuzeo odgovornost za trgovinski gubitak od 600 miliona eura, javili su u ponedjeljak francuski mediji.

Charles Milhaud, koji je predvodio Caisse d'Epargne od 1999., podnio je ostavku u nedjelju navečer nakon vanrednog sastanka nadzornog odbora banke. Milhaud je izjavio da neće tražiti otplatu dugova.

Pored toga, glavni izvršni zvaničnik banke Nicolas Merindol i član odbora nadležan za finansije i preuzimanje rizika Julien Carmona također su podnijeli ostavke, prenosi DPA.

Ostavke nisu bile neočekivane jer je predsjednik Nicolas Sarkozy, govoreći u Kanadi, nazvao gubitak "neprihvatljivim i zatražio da svi visoki zvaničnici banke "preuzmu punu odgovornost".

Gubitak od 600 miliona eura desio se tokom trgovanja derivatima 6. oktobra kada je indeks pariške berze CAC izgubio više od 22 posto vrijednosti.

U januaru ove godine, francuska banka Societe Gernerale javila je da je zabilježila gubitak od 4,9 milijardi eura, za koji je okrivila neovlašteno trgovanje jednog brokera, Jeromea Kerviela.

Direktor Societe Generale Daniel Bouton ponudio je ostavku, ali ga je odbor direktora uvjerio da ostane.