Svijet
7

Direktor Exxon Mobila Rex Tillerson bi mogao postati sekretar SAD-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Izvršni direktor Exxon Mobila Rex Tillerson sastao se s novoizabranim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldom Trumpom usred špekulacija da se upravo njegovo ime razmatra za američkog državnog sekretara.

NBC News navodi da su od izvora bliskih Trumpu saznali da će Tillerson vjerovatno biti imenovan za državnog sekretara sljedeće sedmice. Bivši ambasador UN-a John Bolton će bizi njegov zamjenik, saznaje NBC, prenosi BBC-a.

Vijest dolazi kada je Trumpov tim osporio tačnost obavještajnih izvještaja da je Rusija intervenirala za njegov izbor. Republikanac Mitt Romney je, između ostalog, među onima koji su također povezan s ulogom državnog sekretara.

Bivši gradonačelnik New York Cityja Rudy Giuliani se povukao iz razmatranja za tu funkciju prošle sedmice.

Tillerson inače ima veliko iskustvo u međunarodnim pregovorima i poslovnim odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. On je bio kritičar međunarodnih sankcija protiv Rusije za pripajanje Krima.

U međuvremenu, predsjednički tim ima problema s procjenama CIA-e koja je navela da je Rusija pokušala pomoći Trumpu u predizbornom objavljivanju e-mail pošte demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.