|

Direktor državne sigurnosti Litvanije dao ostavku

Direktor državne sigurnosti Litvanije dao ostavku
0
F
FENA
15.12.2009. u 10:33
0
komentara
0

dijeljenja
Direktor državne sigurnosti Litvanije dao ostavku Foto: Reuters
Direktor državne sigurnosti Litve Povilas Malkauskas podnio je ostavku zbog skandala oko tajnih zatvora američke Centralne obavještajne agencije (CIA) na litvanskoj teritoriju i tu ostavku prihvatila je predsjednica države Dalia Grybauskaite.
U saopćenju iz kabineta predsjednice Litvanije u ponedjeljak nisu komentirani razlozi podnošenja ostavke.

"On je zatražio da ga se razriješi dužnosti", rekao je novinarima predstavnik za medije predsjednice Linas Balsis, prenijela je ruska agencija Itar-Tass.

Da je ostavka Malkauskasa povezana s tajnim zatvorima CIA-e, potvrdio je šef parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost i odbranu Arvidas Anusauskas, rekavši da je to jedan od razloga.

Ostavku Malkauskasa predsjednica države prenijet će parlamentu koji će glasati o tome.

Američka TV ABC javila je krajem augusta da je CIA imala nekoliko godina svoje tajne zatvore u blizini glavnoga litvanskoga grada Vilniusa.

Prema toj televiziji, CIA je tamo držala osam pripadnika Al-Qaide uhapšenih nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine kada je poginulo skoro 3.000 ljudi.

Povodom tih tvrdnji u Litvaniji je formirana parlamentarna komisija koja će rezultate svoje istrage saopćiti do 22. decembra, navela je ruska agencija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.