Svijet
0

Direktor CIA-e: Špijunska agencija neće koristiti gušenje u vodi kao tehniku ispitivanja

Klix.ba
John Brennan (Foto: EPA)
John Brennan (Foto: EPA)
Direktor CIA-e John Brennan, izjavio je da njegova špijunska agencija neće koristiti kontroverzne tehnike ispitivanja, kao što je gušenje u vodi. Brennan je to izjavio u nedjelju u intervjuu za NBC News.

"Ne slažem se da se primjenjuju grozne taktike i tehnike, pogotovo ne da ih koristi ova institucija", rekao je on. Brennan je kasnije dodao da se ne slaže da CIA ponovo koristi prinudnu metodu gušenja u vodi.

Američki predsjednik Barack Obama je zabranio gušenje u vodi ubrzo nakon dolaska na vlast 2009. godine. Međutim, republikanski predsjednički favorit Donald Trump je u više navrata obećao da će oživjeti praksu ako on bude izabran.

Na republikanskoj debati u New Hampshireu prošlog februara, Trump je rekao da će "vratiti strašno gušenje u vodi", tehniku ispitivanja u kojoj je pritvorenik prinuđen da se prisjeti nekih stvari.

Senator Ted Cruz, najveći Trumpov rival, rekao je na toj istoj raspravi da on nije za "masovnu upotrebu" ove tehnike, ali je dodao kako ne vjeruje da je gušenje u vodi toliko zastrašujuće. U decembru 2014. godine, Senat je dostavio izvještaj u kojem se tvrdi da su CIA-ne metode ispitivanja mnogo rigoroznije i brutalnije nakon napada 11. septembra 2001. godine.

U izvještaju se navodi da je agencija mučila nekoliko osumnjičenih zatočenika Al Kaide u tajnim zatvorima u Evropi i Aziji.

CIA