{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Direktor CIA-e: Bin Laden je živ

F
14.11.2008. u 09:47
0
6
Direktor CIA-e: Bin Laden je živ
0
Direktor CIA-e: Bin Laden je živ
Foto: AFP/File
Osama bin Laden je živ i "ulaže puno energije u vlastitu sigurnost", izjavio je u četvrtak direktor američke Centralne obavještajne agencije - CIA, general Michael Hayden, u govoru pred Atlantskim vijećem u Washingtonu.
Također je ustvrdio, bez iznošenja pojedinosti, da je američka obavještajna zajednica osujetila napad "koji bi konkurirao razaranju od 11. rujna 2001", izvijestio je ABC News.

"Amerikanci i njihovi prijatelji prenijeli su borbu na teren neprijatelja. Al-Qaeda je pretrpjela ozbiljno nazadovanje, no to je odlučan, prilagodljiv neprijatelj, ni nalik ijednome s kojim s naša zemlja ikada suočila", rekao je general Hayden.

Bez izravnog referiranja na CIA-ine raketne udare bespilotnim letjelicama u plemenskom području Pakistana, čelnik CIA je kazao da je SAD uspješno izolirao Bin Ladena, govoreći u sadašnjem vremenu.

"On se čini uvelike izoliranim od svakodnevnih operacija organizacije koju vodi", rekao je Hayden.

Hayden je kazao kako se neuspjeh da se ubije ili zarobi Bin Ladena u sedam godina od napada na SAD 11. septembra 2001., može objasniti "neprohodnim i nepristupačnim terenom" u području afganistansko-pakistanske granice, i činjenicom da se Bin Laden jako trudio izbjeći zarobljavanje.

Direktor CIA-e nije iznio nikakve druge pojedinosti, no bila je to prva javna naznaka rastućih napora CIA-e da se usredotoči na traganje za Bin Ladenom i ostalim terorističkim vođama.

Hayden je kazao kako je smrt najmanje šest vodećih zapovjednika Al-Qaide u Pakistanu, izbacila "iz ravnoteže" tu terorističku skupinu.

Navodeći kako je Al-Qaida u Iraku "na rubu strateškog poraza", Hayden je dodao kako, po drugoj strani, "zabrinjava odljev veterana Al-Qaide iz Iraka, koji su uključeni u planiranje napada u Evropi i SAD-u", prenijela je Hina.

Uz dobre vijesti o uspjesima u borbi protiv Al-Qaide u Iraku, Hayden je upozorio na zabrinjavajuće jačanje Al-Qaide u sjevernoj i istočnoj Africi i Jemenu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: