"Postoje samo zidovi"
145

Direktor bolnice u Gazi: Al-Shifa je postala masovna grobnica, više ne možemo govoriti o bolnici

L. S.
Direktor bolnice Al-Shifa u Gazi Muhammad Abu Salmi istaknuo je da je ona postala masovna grobnica uslijed nemogućnosti da se pacijentima pruži njega zbog nedostatka struje, vode i kisika.

Izraelski tenkovi su od jutros nagomilani blizu kapija bolnice Al-Shifa u gradu Gazi, dan nakon što su zdravstveni zvaničnici u opkoljenoj enklavi rekli da su posljednje medicinske ustanove u sjevernoj Gazi isključene zbog nestašice struje i nastavka borbi.

France 24 razgovarao je s direktorom bolnice Muhammadom Abu Salmijom o sve težoj situaciji u Al-Shifi, gdje stotine pacijenata ostaju zarobljene, mnogi u kritičnom stanju, zajedno s hiljadama civila raseljenih zbog neprestanog bombardovanja.

"Sada kada se sve pokvarilo, ne možemo više govoriti o bolnici. Postoje samo zidovi unutar kojih ljudi mogu umrijeti jer ne mogu dobiti liječenje. To je masovna grobnica. Od jutros je još sedam osoba umrlo zbog nedostatka kiseonika. Troje je umrlo na intenzivnoj njezi, a jedno u operacionoj sali. Svakog minuta kako se ovo nastavi, rizikuje porast broja smrtnih slučajeva", naglasio je.

Upozorio je da medicinsko osoblje više nije u mogućnosti da pruži bilo kakvu njegu pacijentima, bez obzira na njihovo stanje.

"Al-Shifa je bez struje, vode i kiseonika. Upravo sada, djevojčica koja boluje od srčanih bolesti bori se za život svakog minuta jer joj više ne možemo obezbijediti kiseonik. Vidio sam to svojim očima, a da još imamo interneta, video bih ove djevojčice poslao cijelom svijetu. Sve je stalo, čak i bolnička banka krvi ne radi. Nijedna povrijeđena ili bolesna osoba kojoj je potrebna krv ne može je primiti", ispričao je.

Objasnio je da više niko ne može ni izaći, ni ući u zgradu.

"Jutros nije bilo direktnih pogodaka, ali je kardiološka jedinica pogođena juče. Prethodnih dana pogođeni su i odjel intenzivne njege i odjeljenja akušerstva i ginekologije. Danas je došlo do masovnog bombardovanja pored bolnice, koja je opkoljena tenkovima", priča on.

Upitan o navodima izraelske vojska koja kaže da je otvorila koridore za evakuaciju kako bi omogućila raseljenima da bezbjedno napuste bolnicu, rekao je da je to nije istina.

"To je laž. Voleo bih da imamo internet da mogu poslati video snimak ovog hodnika, koji je naslagan leševima".