|

Direktor Boljšoj baleta svjedočio o napadu kiselinom

Direktor Boljšoj baleta svjedočio o napadu kiselinom
1
Klix.ba
7.11.2013. u 12:57
2
komentara
1

dijeljenja
Direktor Boljšoj baleta svjedočio o napadu kiselinom Foto: AFP
Umjetnički direktor čuvenog ruskog Boljšoj baleta, Sergei Filin, svjedočio je o bacanju kiseline u njegovo lice na suđenju plesaču optuženom za naručivanje napada.
Filin, koji je pretrpio teške opekotine lica i oštećenje vida, govorio je o "užasnoj boli". Optuženi Pavel Dmitrichenko negirao je organizovanje napada u slučaju koji je razotkrio gorke sukobe u Boljšoj baletu.

Još dva muškarca optužena su za napad koji se desio u januaru ove godine.

Filin je u svjedočenju naveo kako je bio pošten i transparentan u dodjeljivanju uloga, ali je Dmitrichenko pokušavao pronaći kompromitirajuće informacije o njemu. Opisao je i noć kada se desio napad te kako mu je napadač bacio sumpornu kiselinu u lice.

Filin se na sudu pojavio uprkos upozorenjima ljekara da izbjegava stres.

Tužioci navode kako je Dmitrichenko bio u dosluhu za bivšim osuđenikom Jurijem Zarutskim, koji je priznao da je Filinu bacio kiselinu u lice ispred njegovog doma te insistira na tome da je djelovao sam.

Treći optuženi je Andrei Lipatov, kojeg tužioci terete za vožnju napadača. Lipatov je također negirao učešće u napadu.

Ukoliko budu osuđeni, trojica optuženih mogli bi dobiti kazne i do 12 godina zatvora. Dmitrichenko se u pritvoru nalazi od svog hapšenja u martu.

Filin je, u međuvremenu, imao više od 20 operacija na očima. Njemački ljekari su mu djelimično uspjeli vratiti vid, ali mu je liječenje i dalje potrebno. Do napada je došlo usljed internog rivalstva koje je dovelo do otpuštanja direktora Anatolija Iksanova.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...