Svijet
0

Diplomate EU: Najgora postdejtonska godina za BiH

Sarajevo-x.com
Rastući problemi u Bosni i Hercegovini, zasnovani prvenstveno na nacionalističkim stajalištima bosanskohercegovačkih lidera, vode BiH u sve dublju političku krizu, a očekuje se i porast tenzija nakon rješavanja statusa Kosova čija će sudbina imati ogroman značaj na bh. budućnost, stoji u današnjem izvještaju Finacial Timesa koji dolazi direktno od dopisnika FT-a iz Brisela Tonyja Barbera.

"Ljudi sa Zapada žele da vjeruju da je sve uredu i da sve odlično funkcioniše na Balkanu. Činjenice govore pak da ništa nije uredu. Ovo je bila jedna od najgorih postdejtonskih godina za BiH“, kazao je jedan zvaničnik pri Evropskoj uniji.

Jedan od najvećih rizika za BiH, prema navodima reportera FT-a, jeste situacija u kojoj bi većinsko albansko stanovništvo na Kosovu jednostrano proglasilo nezavisnost od Srbije, a takva je situacija vrlo moguća, što bi navelo Srbe iz BiH da proglase referendum i da izglasaju otcjepljenje.

Takva situacija i reakcija drugog dijela BiH, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine, prema mišljenju diplomata koji trenutno zasjedaju u Briselu, veoma je opasna zbog stalnog prisjećanja na krvavi rat od kojeg većina rana koje su ponijeli bh. građani još nije zacijeljela.

Pored toga, diplomate se boje privatnog naoružanja bh. stanovništva koje je poslije agresije na BiH odlučilo braniti se od mogućih, budućih agresora, vjeruju diplomate.

Međutim, iako vidno zabrinuti, piše Barber, niko od diplomata iz Zapadne Evrope ne predviđa konflikte slične onima iz devedesetih godina prošlog stoljeća, samo jedan od njih koji ima dugogodišnje iskustvo na Balkanu Barberu je kazao: "Situacija je loša i postaje sve gora. Stalno ih posmatramo!“

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma NATO je u BiH poslao 60.000 svojih vojnika kako bi osigurali provedbu Sporazuma. No, u posljednjim godinama taj broj se smanjio na 2.500 vojnika, a njihov mandat ističe 21. novembra.

Zapadnjački diplomati nisu sigurni da li će Rusija glasati za produživanje mandata NATO-snagama s obzirom da Kremlj uopće nije sretan sa stavom zemalja Zapadne Evrope prema Kosovu i drugim pitanjima.

"To je država koja ne funkcioniše. To su zapravo dvije države u jednoj i one se ne mogu i ne žele dogovoriti i složiti oko osnovnih stvari. Šta je bijelo u Sarajevu, u Banjoj Luci je crno“, kazao je jedan od neimenovanih Barberovih sagovornika, a koji je jedan od najstarijih evropskih diplomata.

Pored Babera, u Briselu je i visoki predstavnik EU Miroslav Lajčak gdje zajedno sa zamjenikom vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga za Evropu, generalom Johnom McCollom i šefom Policijske misije EU u BiH (EUPM) generalom Vincenzom Coppolom upoznaje Politički i sigurnosni odbor EU (PSC) o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH.