Kriminalna grupa
0

Diploma sa Harvarda za 40.000 dolara

SRNA
Ruska policija otkrila je kriminalnu grupu koja je prodavala lažne fakultetske diplome, uključujući i američki Univerzitet Harvard, izjavio je danas zvaničnik ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksij Šiško.

"Kriminalnu grupu, koja je prodavala lažne fakultetske diplome u julu su otkrili zvaničnici iz Odjeljenja za ekonomsku bezbjednost pri ruskom MUP-u" rekao je Šiško novinarima.

Prema njegovim riječima, diploma sa Harvarda mogla je da se kupi za 40.000 dolara. On je dodao da su kriminalci koristili bankovne kartice da bi prebacivali novac u inostranstvo.

Šiško je istakao da je falsifikovanje diploma međunarodni problem i da više hiljada falsifikovanih dokumenata biva otkriveno godišnje u raznim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Ukrajinu.

Zamjenik šefa Istražnog odijeljenja ruskog MUP-a Aleksandar Hazin rekao je da je veoma teško pred lice pravde izvesti krivce, jer je veliki broj ljudi umješan u prevaru, pa je samim tim potrebno i dodatno vrijeme da budu otkriveni.

Hazin je rekao da je ljetos u Moskvi uhapšeno lice koje je pokušavalo da za 10.000 dolara proda diplomu prestižnog ruske Akademije za ekonomiju "Plehanov".