Hrvatska
0

DIP: HDZ u dijaspori osvojio 81,92 posto glasova

FENA
Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske objavilo je u 9 sati privremene neslužbene rezultate za XI. Izbornu jedinicu nakon što su obrađena sva biračka mjesta u dijaspori, ukupno njih 265, i prema tim rezultatima HDZ je osvojio 81,92 posto glasova birača.

U XI. izbornoj jedinici glasovanju je pristupilo 90.482 birača, a prema glasačkim listićima glasovalo je 90.402 birača.

Prema dosad obrađenim rezultatima DIP-a, HDZ u šestom sazivu Hrvatskog sabora osvojio je 61 mandat u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj. Slijedi SDP koji je osvojio 56 mandata, a koalicija HSS-HSLS s regionalnim partnerima - PGS-om i ZDS-om dobiva osam zastupničkih mjesta, HNS 7 mjesta, dok regionalne stranke IDS i HDSSB osvajaju po tri mandata, a HSP i HSU po jedan mandat.

DIP će oko 12 sati na svojim internetskim stranicama objaviti izvješće o privremenim i neslužbenim rezultatima izbora u svim izbornim jedinicama.

Konačne službene rezultate izbora za šesti saziv Hrvatskog sabora DIP će objaviti nakon ponovljenih izbora na trima biračkim mjestima te isteka žalbenih rokova.

Nakon isteka žalbenih rokova teče dvadesetodnevni Ustavom propisani rok za konstituiranje Sabora, što je preduvjet za formiranje vlade.

Na rezultate izbora, koji se 9. decembra trebaju ponoviti na dvama biračkim mjestima u Zadru i jednom u Negoslavcima, žalbeni je rok 48 sati. Ako se netko žali, DIP treba odgovoriti u idućih 48 sati, a ako žalbe ne bude, odmah se objavljuju konačni službeni izborni rezultati.

Izbori na trima biračkim mjestima ponavljaju se zbog manjih nepravilnosti, odnosno većeg broja listića u kutijama od "zaokruženog" broja glasača na listama.