{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dio zemalja EU-a zatražio još vremena za poglavlje pravosuđa

F
25.2.2009. u 17:12
0
0
Dio zemalja EU-a zatražio još vremena za poglavlje pravosuđa
0
Dio zemalja EU-a zatražio još vremena za poglavlje pravosuđa
Skupina zemalja članica EU-a zatražila je tokom rasprave na radnoj skupini Vijeća EU-a za proširenje koja se ticala poglavlja Pravosuđe i temeljna prava dodatno vrijeme kako bi od glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza dobila potvrdu da Hrvatska ispunjava svoje obaveze u pogledu dostavljanja dokumenata koje tužiteljstvo traži u slučaju Gotovina, Čermak i Markač, doznaje se u srijedu iz diplomatskih izvora.
Radna skupina za proširenje raspravljala je u utorak o mogućnosti otvaranja pregovora s Hrvatskom u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava u sklopu nastojanja češkog predsjedništva da se to poglavlje otvori na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju zakazanoj za 27. marta.

Po diplomatskim izvorima, zemlje članice su se u tom pitanju podijelile u tri skupine.

Prva skupina predvođena Holandijom i Velikom Britanijom smatrala je da sada nije vrijeme da se Hrvatskoj uputi poziv za dostavljanje pregovaračkog stajališta i tražila dodatno vrijeme od nekoliko sedmica kako bi se od Brammertza dobila potvrda da Hrvatska ispunjava ono za što se dogovorila s haškim tužiteljima, to jest da uđu u trag dokumentima koji su sada nedostupni ili da utvrdi ko je te dokumente zadnji posjedovao.

Druga skupina smatrala je da Hrvatskoj treba odmah uputiti pozivnicu za dostavljanje pregovaračkog stajališta jer su zadovoljne nedavnim Brammertzovim istupom na COREPER-u kada je haški tužitelj ustvrdio da je Hrvatska učinila pozitivan korak pošto je identificirano da postoje 23 dokumenta koje tužiteljstvo traži a hrvatska se vlada obavezala da će pronaći ili te dokumente ili osobe koje su ih posjedovale.

Treća skupina zauzela se da se Hrvatskoj uputi pozivnica za dostavu pregovaračkog stajališta uz prateće pismo u kojem bi se od Zagreba tražilo da ispuni ono što je dogovoreno s Brammertzom, javila je Hina.

Evropska komisija još je u decembru potvrdila da je Hrvatska u ovom poglavlju ispunila mjerila za otvaranje.

Ocjenu Komisije nakon toga trebaju verificirati zemlje članice, a onda predsjedništvo EU-a u ime zemalja članica šalje Hrvatskoj poziv da dostavi svoje pregovaračko stajalište.

Nakon toga EU treba dogovoriti zajedničko pregovaračko stajalište i tek onda se pregovori mogu otvoriti.

Prema diplomatskim izvorima, niko u raspravi nije spominjao blokadu toga poglavlja, želeći se distancirati od slovenske blokade pregovaračkih poglavlja.

Slovenija je na tom sastanku blokirala zatvaranje još jednog poglavlja - Pravo trgovačkih društava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: