Svijet
7

Dinosauri modernog doba: Hoće li ljudi svjedočiti potpunom izumiranju slonova

Klix.ba
Prolazeći udaljenom močvarnom regijom Linyati u Botswani, ekolog specijalizovan za slonove Mike Chase sa nevjericom priznaje kako se broj slonova drastično smanjuje, te da su ogromne šanse kako će ova vrsta životinja u narednih nekoliko godina u potpunosti izumrijeti.

"Mislim da niko nikada nije vidio veći broj mrtvih slonova nego ja u posljednje dvije godine", rekao je Chase.

Tokom posjete Botswani naišao je na svakodnevne prizore mrtvih osakaćenih slonova. Jedan mrtvi slon bio je na vrhuncu svoje snage, taman onakav kakve lovokradice i traže kako bi obezbijedili sebi najbolji komad slonovače, piše CNN.

Nakon što ih lovokradice ubiju i unakaze kako bi se domogli slonovače, slonove ostavljaju kako bi istruli, a tim istraživača je u samo dva dana pronašao više od 20 leševa.

Posjetioce i čuvare parka često uznemiravaju pucnji lovokradica, a Chase je zabrinut da će, ukoliko ova zemlja, kao i druge ne preduzmu korake kako bi zaštitili slonove, ova vrsta u potpunosti izumrijeti.

Chase je vođa programa koji ima za cilj brojanje iz zraka slonova koji žive na području afričkog kontinenta.

Prije nego što su Evropljani počeli naseljavati Afriku, procjenjuje se kako je populacija slonova brojala i do 10 miliona članova.

Već do 1979. godine, broj slonova smanjen je na 1,3 miliona, dok se procjenjuje kako ih je danas ostalo tek nešto više od 350.000.

Istraživanje nije uključilo Namibiju, Centralnu Afričku Republiku, kao i Južni Sudan, u kojem je brojanje slonova odgođeno zbog ratnoih konflikta.

U proteklih sedam godina, lovokradice su ubijale čitava krda slonova. U Tanzaniji je ubijeno više od 75 posto cjelokupne populacije, dok je broj slonova preostalih u Etiopiji 36.

"U ovim područjima ranije biste naišli na hiljade slonova, danas smo uspjeli vidjeti tek nekoliko desetina", rekao je Chase.

Slonovi umiru češće nego što se rađaju, a mortalitet iznosi 8 posto, što znači da bi u narednih devet godina broj slonova mogao pasti na 175.000, što je uznemirujuć podatak.

Chase je istovremeno i osnivač pokreta "Slonovi bez granica" koji je donio GEC (Cenzus o slonovima) kojim se nastoji prebrojati i očuvati ova populacija.

Projekat sponzoriše suosnivač Microsofta Paul Allen koji je sastavio tim od najboljih svjetskih grupa za konzervaciju kao i pilota.

Mali avioni poput Cessne pretvoreni su u platforme za posmatranje, a njihov rad je bacio novo svjetlo na opstanak ovih inteligentnih životinja.

Lovokradice su nemilosrdne, nekada čak i ne čekaju da slon umre kako bi započeli sakaćenje, a njihov potpis je otkidanje surle i ostavljanje iste u blizini leša.

Vojska u Botswani radi sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitila sve manju populaciju "modernih dinosaura", a imaju pravo i ubiti lovokradice.

"Ovo nije konvencionalni rat te ne postoji jedan neprijatelj. Neprijatelj može biti svako", rekao je Joseph Seelo, brigadir vojske.