Svijet
0

Diler droge spriječio napad na aerodrom "Kennedy"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekadašnji diler droge odigrao je ključnu ulogu u operaciji američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), koja je rezultirala raskrinkavanjem i hapšenjem grupe navodnih radikalnih islamista i sprečavanjem plana za bombaški napad na njujorški aerodrom "Kennedy", potvrdile su noćas vlasti u SAD.

"Insider", čije ime nije objavljeno, koji je pristao da se "inflitrira" u redove grupe radikalnih islamista porijeklom sa Kariba, omogućio je američkim vlastima da dođu do preciznih podataka o kretanju četvorice navodnih terorista, njihovim planovima i putovanjima u inozemstvo kako bi uspostavili vezu s poznatom terorističkom organizacijom.

Njujorška policija je u petak u Bruklinu uhapsila Russela Difretasa, nekadašnjeg radnika aerodroma "Kennedy", dok su vlasti na Trinidadu i Tobagu zatvorile Abdula Kadira i Karima Ibrihima pod optužbom da su pripremali terorističku akciju, dok se četvrtooptuženi Abdul Nur još uvijek nalazi u bjekstvu, najvjerovatnije na Trinidadu.

Kako se navodi u sudskim dokumentima, neidentificirani "insider", koji je dva puta osuđivan za preprodaju droge, počeo je da radi za FBI još prije tri godine, ali se u spomenutu grupu navodnih terorista ubacio prije 17 mjeseci, pruživši "nevjerovatno vrijedne podatke o kretanju i namjerama grupe.

Slučaj "Kennedy" je drugi teroristički napad koji je u posljednjih mjesec dana spriječen zahvaljujući informacijama ubačenih agenata, pošto je prethodno FBI uhapsio šest osoba, uključujući i četiri Albanca s Kosova i iz Makedonije, zbog navodnog planiranja oružanog napada na kasarnu američke vojske u New Jerseyu.

"Insider" i Difretas su se upoznali početkom prošle godine preko neidentificirane treće osobe, navodeći da su se još ranije upoznali u bruklinskoj džamiji, što je Difretas protumačio kao "poruku od samog Boga", koji ga je poslao da izvrši bombaški napad na njujorški aerodrom.

Stručnjaci za islamski terorizam smatraju da će u narednom periodu uloga ubačenih agenata biti od neobične važnosti za antiterorističke istrage, s obzirom na to da sve veći broj uhapšenih nema nikakve direktne veze s liderima najozbiljnijih terorističkih grupa, već djeluju lokalno i slijedeći vjerska uvjerenja.

Taj "domaći terorizam", kako ga nazivaju Amerikanci, u prvi plan je izbio nakon bombaških napada na London prije dvije godine, te prošlogodišnjeg hapšenja dvadesetak navodnih islamskih terorista u Kanadi, jer su u oba slučaja učesnici napada i planiranih akcija bili "mirni i neupadljivi" državljani Velike Britanije i Kanade.

Njujorški "insider" je također osigurao podatke koji su FBI uvjerile da je grupa uhapšenih pokušavala da se poveže s najpoznatijom grupom radikalnih islamista na Karibima, organizacijom "Džamat el Muslamija", koja je 1990. godine pokušala da izvrši prevrat na Trinidadu.

U suštini, SAD se suočava sa fenomenom prerastanja al-Qaide iz organizacije radikalnih islamista u široki pokret, pri čemu veliki broj grupa koje planiraju raznorazne napade u Evropi, SAD ili na Bliskom istoku nemaju nikakve direktne veze s operativcima Osame bin Ladena, već djeluju po sopstvenom nahođenju i protiv ciljeva koje sami odrede.

Iako to predstavlja razlog za brigu, prije svega SAD, takve grupe terorista mahom su sastavljene od apsolutnih amatera koji ne raspolažu ni sredstvima ni finansijama za izvođenje napada, kao ni znanjem da upotrijebe eksplozive ili vatreno oružje, mada su takvi podaci dostupni na čitavom nizu Internet stranica koje veličaju radikalni islam.