{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Dijete Bosne" nova ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama

2.8.2013. u 09:48
253
52
"Dijete Bosne" nova ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama
253
"Dijete Bosne" nova ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama
Samantha Power i Barack Obama
Američki Senat jučer je imenovao Samanthu Power za novu ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama.
Prema njenoj definiciji, Samantha Power je "Dijete Bosne". Ova rođena Irkinja u SAD je stigla kada je imala devet godina. Međutim, kako piše New York Times, sazrijevala je i odrasla u našoj zemlji, gdje je kao reporterka boravila tokom rata. Baš kao što su generacije prije nje sazrijevale u Vijetnamskom ili Drugom svjetskom ratu.

"Naše viđenje 'američke moći' rođeno je u BiH", kazala je Power, autorica knjige "A Problem From Hell", koja govori o genocidu u Bosni i Hercegovini i učešću SAD-a u zaustavljanju krvoprolića na Balkanu.

U BiH je stigla 1993. godine, zajedno sa desecima svjetskih reportera. Svjedočila je, kako kaže, nevjerovatnim zločinima nad stanovništvom u BiH koje je ubijano, ne zbog toga što su nešto počinili, već zbog onoga što jesu. Ali, za ovu tada 23-godišnju svršenicu Univerziteta Yale, bila je šokantnija činjenica da SAD nisu imale mnogo želje da zaustave genocid koji će uslijediti.

Samantha Power u društvu bivšeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića
Samantha Power u društvu bivšeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića


Power je sa 87 glasova za i 10 protiv jučer i zvanično imenovana za novu ambasadoricu u UN-u. Njen dosadašnji rad pohvalio je i predsjednik Barack Obama, čiju ima bezrezervnu podršku.

Ona je 2008. godine bila uveliko uključena u kampanju današnjeg predsjednika SAD-a. Međutim, morala je napustiti Obamin tim nakon što je sada već bivšu državnu sekretarku Hillary Clinton opisala kao "čudovište".

Prije imenovanja na sadašnju poziciju, Power je bila šefica za međunarodne odnose i ljudska prava u Nacionalnom vijeću za sigurnost i specijalna Obamina pomoćnica.

Samantha Power, Susan Rice i Barack Obama
Samantha Power, Susan Rice i Barack Obama


Power je konstantno pisala o zaustavljanju genocida i kritikovala Ujedinjene nacije što su "pale" na ispitu kada je riječ o genocidu u BiH i Ruandi.

Vjeruje se da njeno imenovanje za novu ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama može biti od velike pomoći za našu zemlju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: