{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Dijete Bosne" nova ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama

2.8.2013. u 09:48
253
52
"Dijete Bosne" nova ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama
253
"Dijete Bosne" nova ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama
Samantha Power i Barack Obama
Američki Senat jučer je imenovao Samanthu Power za novu ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama.
Prema njenoj definiciji, Samantha Power je "Dijete Bosne". Ova rođena Irkinja u SAD je stigla kada je imala devet godina. Međutim, kako piše New York Times, sazrijevala je i odrasla u našoj zemlji, gdje je kao reporterka boravila tokom rata. Baš kao što su generacije prije nje sazrijevale u Vijetnamskom ili Drugom svjetskom ratu.

"Naše viđenje 'američke moći' rođeno je u BiH", kazala je Power, autorica knjige "A Problem From Hell", koja govori o genocidu u Bosni i Hercegovini i učešću SAD-a u zaustavljanju krvoprolića na Balkanu.

U BiH je stigla 1993. godine, zajedno sa desecima svjetskih reportera. Svjedočila je, kako kaže, nevjerovatnim zločinima nad stanovništvom u BiH koje je ubijano, ne zbog toga što su nešto počinili, već zbog onoga što jesu. Ali, za ovu tada 23-godišnju svršenicu Univerziteta Yale, bila je šokantnija činjenica da SAD nisu imale mnogo želje da zaustave genocid koji će uslijediti.

Samantha Power u društvu bivšeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića
Samantha Power u društvu bivšeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića


Power je sa 87 glasova za i 10 protiv jučer i zvanično imenovana za novu ambasadoricu u UN-u. Njen dosadašnji rad pohvalio je i predsjednik Barack Obama, čiju ima bezrezervnu podršku.

Ona je 2008. godine bila uveliko uključena u kampanju današnjeg predsjednika SAD-a. Međutim, morala je napustiti Obamin tim nakon što je sada već bivšu državnu sekretarku Hillary Clinton opisala kao "čudovište".

Prije imenovanja na sadašnju poziciju, Power je bila šefica za međunarodne odnose i ljudska prava u Nacionalnom vijeću za sigurnost i specijalna Obamina pomoćnica.

Samantha Power, Susan Rice i Barack Obama
Samantha Power, Susan Rice i Barack Obama


Power je konstantno pisala o zaustavljanju genocida i kritikovala Ujedinjene nacije što su "pale" na ispitu kada je riječ o genocidu u BiH i Ruandi.

Vjeruje se da njeno imenovanje za novu ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama može biti od velike pomoći za našu zemlju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: