Španija
0

Dijelovi aviona rasuti u dužni od jednog kilometra

FENA
U avionskoj nesreći u letjelici Spanaira poginulo je 153 od ukupno 171 putnika. Letjelica je eksplodirala tokom uzlijetanja, nakon što se zapalio jedan motor. Putnici su bili turisti koji su krenuli na odmor na Kanare.

Na mjestu nesreće još se nalaze spasilačke ekipe koje pokušavaju da iz rasutih dijelova aviona izvuku ugljenisana tijela nastradalih putnika. Pronađene su i takozvane "crne kutije" koje bi trebalo da daju više informacija o uzroku nesreće.

Nesreću je preživjelo je svega 19 osoba od kojih se neke još uvijek nalaze u životnoj opasnosti, saopćila je španska ministrica za razvoj Magdalena Alvarez. I španski premijer Hose Zapatero je prekinuo svoj godišnji odmor kako bi posjetio mjesto nesreće.

Avion je poletio nešto prije 15 sati s aerodroma u Madridu. Nosio je uglavnom turiste koji su krenuli na godišnji odmor. Krajnja destinacija bila je La Palma na Kanarskom otoku Gran Kanaria, udaljena oko dva i po sata leta. Let je, međutim, trajao samo nekoliko sekundi. Ubrzo nakon polijetanja, avion se srušio. Gusti dim kovitlao se iznad mjesta nesreće, mnogobrojna dežurna vatrogasna vozila pokušala su da ugase požar.

Iako još nema službenih podataka o uzroku pada aviona, izjave očevidaca ukazuju na to da je avion tehničkih problema imao još prilikom prvog pokušaja uzlijetanja koji je prekinut. Tehničkih problema je bilo i prilikom drugog pokušaja uzlijetanja, navodi jedna svjedokinja.

"Izgledalo je kao da mu pista neće biti dovoljno duga. Rekla sam u sebi: 'Majko Božija, majko Božija!' U tom momentu je avion uzletio, i kada je bio u zraku motor je eksplodirao i avion se srušio."

Avion je bio tipa Mcdonald Douglas MD-80. Letjelice ovog tipa među stručnjacima važe kao veoma sigurne.

Među žrtvama očito ima i njemačkih državljana. Najmanje sedam osoba je imalo kartu koju je izdala njemačka kompanija Lufthansa, s kojom Spanair ima saradnju. Jutros je glasnogovornica njemačkog ministarstva vanjskih poslova izjavila kako se saradnici njemačke ambasade u Madridu trude da saznaju više detalja o sudbini državljana ove zemlje, javio je Deutsche Welle.

Na internet stranici kompanije Spanair je objavljena i lista s imenima poginulih putnika, ali ne i njihova nacionalnost. Prema ovim podacima u letjelici se nalazilo i dvadesetoro djece i dvije bebe.

Ovo je prva avionska nesreća u Madridu nakon 25 godina.