{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dijamanti vrijede nekoliko novčića i zdjelu riže

S
8.8.2010. u 17:06
0
7
Dijamanti vrijede nekoliko novčića i zdjelu riže
0
Dijamanti vrijede nekoliko novčića i zdjelu riže
Foto: Deutsche Welle
U Den Haagu je u toku proces protiv bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora, optuženog za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za vrijeme građanskog rata u Sijera Leoneu kada je ubijen veliki broj ljudi. Danas je u Sijera Leoneu mir, no dijamanti su i dalje prokletstvo tog regiona, iše "Deutsche Welle"
Film "Blood Diamond" sa Leonardom Di Capriom svojedobno je pokazao šta se dešavalo u zapadnoafričkoj zemlji Sijera Leoneu. Tokom 90-ih pobunjenici Revolucionarnog ujedinjenog fronta su zaposjeli područja bogata dijamantima kako bi sa tim dragim kamenjem kupovali oružje i vodili rat protiv tamošnjeg stanovništva. Da li se to odvijalo po nalogu liberijskog gospodara rata Charlesa Taylora prosudiće Međunarodni sud u Den Haagu.

U četvrtak, 6. augusta na sudu se kao svjedok pojavila i Naomi Campbell, top-model, koja je tom prilikom izjavila da je 1997. na poklon dobila dijamante, te da pretpostavlja da su oni bili od Charlesa Taylora.

Već osam godina u Sijera Leoneu vlada mir. Ali, dijamanti i dalje nisu blagoslov za taj region. Ljudi nemaju nikakve koristi od izvoza te sirovine, ali i dalje kopaju i traže dijamante jer drugog posla nema.

Abubakarr Dukri je u selu na istoku Sijera Leonea imao plantažu kakaa, ali to je odavno prošlost. Rat mu je svojedobno uzeo sve: familiju, kuću, zemlju. Od tada kopa u potrazi za dijamantima kako bi preživio - za to ne dobija novac, već radi za zdjelu riže dnevno.

"Naravno, želim ponovo da radim na plantaži, ali nema šanse, jer ko će mi pomoći da izađem iz ovih rupa. Prazna vreća ne može da stoji. I zbog toga i dalje tragam za dijamantima, mada neću nijedan naći“, kazao je Dukri za "Deutsche Welle".

Dijamanti su prokletstvo

Pa čak i ako nađe neki dragi kamen mora ga predati vlasniku rudnika i za njega će možda dobiti nekoliko novčića. Za vrijeme rata dijamanti su bili krvava moneta, jer su je tamošnji strani koncerni koristili kako bi od vlade Sijera Leonea za smješne cijene kupovali koncesije za iskopavanje.

Dijamanti su često služili i kao sredstvo za podmićivanje. Privatizacija i ekstremna korupcija su doprinijeli tome da izvoz dragog kamenja predstavlja još samo dva procenta od bruto-domaćeg proizvoda Sijera Leonea. Mnogi smatraju da je to bila historijska greška.

Abubakarrov prijatelj Tom Yomah je zbog toga bijesan. Kaže da bi svom predsjedniku rado pogledao u lice. Glasao je za predsjednika Ernesta Bai Koromu kako bi se u zemlji situacija konačno poboljšala. Međutim ništa se nije desilo.

"Predsjednik je nešto kao moj otac. Kažem mu: molim te pomozi nam. Nama je potrebna poljoprivreda. Zaboravi dijamante. Oni su prokletstvo."

Dijamanti u Sierra Leoneu imaju krvavu istoriju

Sijera Leone i dalje mora da uvozi brojne poljoprivredne proizvode. No, ministar za trgovinu David Carew strahuje da neće biti investicija za poljoprivredu te da će posao sa dijamantima iznova biti aktuelan. Tržište dragog kamenja se postepeno oporavlja od finansijske krize i cijene sirovih dijamanata iznova rastu. Dijamanti su vječni, kaže ministar. No, on strahuje da se njegova zemlja iznova neće moći oduprijeti prokletstvu skupog kamenja.

"To je tužno, ali istinito. Svako od nas poznaje taj problem. No, sjedimo tu i ne radimo ništa. Na listi prioriteta ne bi trebalo da bude dijamanata. To je poziv za sve da zaborave dijamante i da se koncentriraju na to da naša zemlja iznova bude zdrava agrarna država."

Uprkos svemu, David Carew se nada da će jednom doći dan kada će Sierra Leone izvoziti rižu - umjesto dijamanata, koji nikoga ne čine sitim te koji u Zapadnoj Africi ionako imaju krvavu historiju.

U građanskom ratu u Sijera Leoneu je u periodu od 1991. do 2002. godine ubijeno više od 120.000 ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: