Pljačkašima se gubi trag
0

Dijamanti ukradeni u spektakularnoj pljački vrijede 37 miliona eura

FENA
Naoružani pljačkaši ukrali su u ponedjeljak navečer na briselskom aerodromu dijamante vrijedne 37 miliona eura, a pljačka je spektakularno izvedena dok su dragulji bili tovareni u avion švicarske kompanije, rekla je zamjenica državnog advokata Ine Van Wymeersch.

Vrijednost dijamanata ukradenih iz furgona iznosi 37 miliona eura, objavio je u utorak "Antwerp World Diamond Centre", koji zastupa draguljarnice iz Antwerpena, javlja AFP.

"Riječ je o sirovim i obrađenim dijamantima iz Antwerpena koji su trebali biti otpremljeni u Zurich u Švicarskoj", rekla je glasnogovornica i naglasila da je to "jedna od najvećih pljački" dijamanata do danas.

Dva vozila s četvericom maskiranih i naoružanih muškaraca dovezla su se tik do furgona osiguranja iz kojih su dragulji trebali biti utovareni u švicarski avion, javlja Reuters.

"Nije bilo pucnjave i niko nije povrijeđen", rekla je glasnogovornica policije.

Oba su vozila velikom brzinom nestala nakon pljačke, a jedno od njih poslije je pronađeno, rečeno je.

Pljačkaši su se dovezili na pistu probivši zaštitnu ogradu oko aerodroma, rekao je glasnogovornik luke i dodao da su istim putem izašli van.

Glasnogovornica draguljarnica nije željela otkriti identitet dobavljača ni kupaca.

Međutim, izrazila je zabrinutost sigurnošću na aerodromu Brisela.

"Zabrinjavajuće je da se tako nešto dogodi na aerodromu: oružana banda upada na pistu dok svakoga dana iz Antwerpena ulaze i kradu dijamante".