Svijet
0

Digitalizirani videozapis mogao bi riješiti misteriju ubistva Johna F. Kennedyja

NINA
Novi, očišćeni audiozapis o atentatu na Johna Fitzgeralda Kennedyja mogao bi riješiti sumnju je li ubica Lee Harvey Oswald djelovao sam, javlja BBC.

Naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama pokušavaju presnimiti traku na digitalni medij budući da je original previše oštećen te s njega nije moguće dobiti kvalitetnu reprodukciju. Pročišćeni zvučni signal će poništiti ili potvrditi teorije o uroti, budući da će pomoću nove trake biti lako utvrditi koliko je hitaca ispaljeno.

Kennedy je ubijen u Dallasu (Texas) 22. novembra 1963., a zvuk je preko policijskog radija snimljen na diktafonu u sjedištu policije.

Komisija koja je trebala istražiti atentat na tadašnjeg američkog predsjednika je istaknula da su se na snimku čula četiri pucnja koji su ispaljeni s dviju različitih lokacija. Komisija je tada zaključila kako Oswald najvjerojatnije nije djelovao sam. Inače, na sudu je proglašeno da je Oswald ispalio tri metka i djelovao sam, nakon čega je i osuđen.

Usprkos velikoj važnosti snimke, do 1990. niko nije ni pokušao kopirati ili preslušati snimak zbog, kako se navodilo, straha od oštećenja trake.

Kako navodi BBC, naučnici američkog državnog laboratorija Lawrence Berkeley odvažili su se napraviti zahtjevan proces skeniranja trake i snimanja zapisa na digitalni medij. Prema izjavi naučnika koji će izvesti digitaliziranje zvučnog zapisa, sam proces bi trebao trajati mjesecima.