Pogled na rat iz svemira
0

DigitalGlobe posjeduje satelitske snimke masovnih grobnica u Siriji

Klix.ba
Uništeni i zapaljeni naftovod snimljen 15. februara u Homsu
DigitalGlobe, komercijalna satelitska firma, koja redovno pravi kvalitetne snimke Zemlje, pomoću svoje tehnologije je pratila sirijski rat. Upoređujući snimke gradova poput Alepa, Homsa i Damaska prije ratnih dejstava i sada vidljivo je da su ti gradovi potpuno razrušeni i da se snimci prije i poslije rata drastično razlikuju.

U ovoj kompaniji također kažu da imaju satelitske snimke dugih iskopanih rovova koji su korišteni kao masovne grobnice.

DigitalGlobe u orbiti trenutno ima pet satelita, a prema riječima Stephena Wooda, potpredsjednika kompanije, svojim tehnološkim mogućnostima mogli su vrlo pomno pratiti i snimiti dešavanja u Siriji. Mogućnosti su tolike da čak mogu snimiti i vjetrobransko staklo na automobilu.

Wood je dodao kako su prošle godine mogli pratiti sistematsko razaranje naselja Bob Amr u Homsu. Joe Bermudez, viši analitičar DigitalGlobe Analyticsa, pojašnjava kako se u razaranju koristilo teško naoružanje kakvo pobunjenici nemaju.

Američke diplomate i međunarodne organizacije za ljudska prava već su istakli da su u svojim istraživanjima i izvještajima o Siriji koristili snimke DigitalGlobea. Wood vjeruje da njihova tehnologija predstavlja novu fazu u posmatranju ratova.

Satelitsko mapiranje rata u Siriji čini ga još više zastrašujućim. U DigitalGlobeu su ga posmatrali iz Colorada, a kako kažu, tada su počeli shvatati kolike su razmjere onoga što se dešavalo i kolike su tu ljudske patnje.