{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


DigitalGlobe posjeduje satelitske snimke masovnih grobnica u Siriji

18.3.2013. u 10:56
0
26
DigitalGlobe posjeduje satelitske snimke masovnih grobnica u Siriji
0
DigitalGlobe, komercijalna satelitska firma, koja redovno pravi kvalitetne snimke Zemlje, pomoću svoje tehnologije je pratila sirijski rat. Upoređujući snimke gradova poput Alepa, Homsa i Damaska prije ratnih dejstava i sada vidljivo je da su ti gradovi potpuno razrušeni i da se snimci prije i poslije rata drastično razlikuju.
U ovoj kompaniji također kažu da imaju satelitske snimke dugih iskopanih rovova koji su korišteni kao masovne grobnice.

DigitalGlobe u orbiti trenutno ima pet satelita, a prema riječima Stephena Wooda, potpredsjednika kompanije, svojim tehnološkim mogućnostima mogli su vrlo pomno pratiti i snimiti dešavanja u Siriji. Mogućnosti su tolike da čak mogu snimiti i vjetrobransko staklo na automobilu.

Wood je dodao kako su prošle godine mogli pratiti sistematsko razaranje naselja Bob Amr u Homsu. Joe Bermudez, viši analitičar DigitalGlobe Analyticsa, pojašnjava kako se u razaranju koristilo teško naoružanje kakvo pobunjenici nemaju.

Američke diplomate i međunarodne organizacije za ljudska prava već su istakli da su u svojim istraživanjima i izvještajima o Siriji koristili snimke DigitalGlobea. Wood vjeruje da njihova tehnologija predstavlja novu fazu u posmatranju ratova.

Satelitsko mapiranje rata u Siriji čini ga još više zastrašujućim. U DigitalGlobeu su ga posmatrali iz Colorada, a kako kažu, tada su počeli shvatati kolike su razmjere onoga što se dešavalo i kolike su tu ljudske patnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: