Svijet
0

"Die Zeit": Bush nema izbora, mora se povući iz Iraka

FENA
Amerikanci su veliki gubitnici u Iraku, ako ne na vojnome, a ono sigurno na moralnom planu i zato nemaju drugog izbora osim da se povuku iz te zemlje, ocijenio je u srijedu u opsežnome analitičkom tekstu sedmičnik "Die Zeit" iz Hamburga.

"Onaj ko na moralnom planu padne, ne može na kraju računati ni na vojnu pobjedu", ocjenjuje sedmičnik podsjećajući na niz "incidenata" u Iraku koji se slobodno mogu svrstati u ratne zločine.

Navodeći zločine počinjene u gradu Haditi, gdje su američki vojnici bez ikakvog razloga jednostavno pobili 24 civila, potom u selu Išaki, gdje je pobijeno 11 ljudi i, najzad, zločin u mjestu zvanom Hamandija, gdje je brutalno strijeljan jedan civil, njemački sedmičnik zaključuje da sve to neodoljivo podsjeća na masakr u Maj Laju u Vijetnamu.

"Američki vojnici su 16. marta 1968. godine strijeljali u tome vijetnamskom selu 500 civila... Nakon tog masakra rat u Vijetnamu je za SAD bio izgubljen", piše "Zeit", navodeći da se svaki rat "dobija ili gubi kod kuće".

"Posle Maj Laja, javno mnijenje u SAD-u se definitivno i odlučno okrenulo protiv rata u Vijetnamu... Sada, nakon Hadite, teško da će i rat u Iraku moći da bude dobijen", zaključuje "Zeit".

Američki predsjednik George W. Bush to osjeća, dodaje hamburški list, pa je vjerovatno to razlog što je prije dvije sedmice, kada mu je u gostima bio britanski premijer Tony Blair, govorio o "lekcijama i čak greškama na kojima je štošta naučio".

"Amerika će morati dugo da plaća za torturu u Abu Graibu", podsjeća "Zeit" na Bushove riječi.

Ugledni sedmičnik iz Hamburga, naklonjen socijaldemokratskoj ljevici, postavlja u tome kontekstu pitanje: kada će irački premijer Nuri al-Maliki smoći snage da Amerikancima kaže kako više nisu dobrodošli u Iraku?

"Formalno, George W. Bush ima dva izbora - da ostane u Iraku i time rizikuje da se još dublje zaglibi u toj močvari ili da se povuče rizikujući da iza sebe ostavi bezakonje i otvoreni građanski rat. Realno, međutim, Bush nema izbora: morat će da svoje trupe početi da povlači što prije, još prije kraja ove godine", ocjenjuje "Die Zeit".