{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Die Zeit": Bush nema izbora, mora se povući iz Iraka

F
7.6.2006. u 14:12
0
0
"Die Zeit": Bush nema izbora, mora se povući iz Iraka
0
"Die Zeit": Bush nema izbora, mora se povući iz Iraka
Amerikanci su veliki gubitnici u Iraku, ako ne na vojnome, a ono sigurno na moralnom planu i zato nemaju drugog izbora osim da se povuku iz te zemlje, ocijenio je u srijedu u opsežnome analitičkom tekstu sedmičnik "Die Zeit" iz Hamburga.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Onaj ko na moralnom planu padne, ne može na kraju računati ni na vojnu pobjedu", ocjenjuje sedmičnik podsjećajući na niz "incidenata" u Iraku koji se slobodno mogu svrstati u ratne zločine.

Navodeći zločine počinjene u gradu Haditi, gdje su američki vojnici bez ikakvog razloga jednostavno pobili 24 civila, potom u selu Išaki, gdje je pobijeno 11 ljudi i, najzad, zločin u mjestu zvanom Hamandija, gdje je brutalno strijeljan jedan civil, njemački sedmičnik zaključuje da sve to neodoljivo podsjeća na masakr u Maj Laju u Vijetnamu.

"Američki vojnici su 16. marta 1968. godine strijeljali u tome vijetnamskom selu 500 civila... Nakon tog masakra rat u Vijetnamu je za SAD bio izgubljen", piše "Zeit", navodeći da se svaki rat "dobija ili gubi kod kuće".

"Posle Maj Laja, javno mnijenje u SAD-u se definitivno i odlučno okrenulo protiv rata u Vijetnamu... Sada, nakon Hadite, teško da će i rat u Iraku moći da bude dobijen", zaključuje "Zeit".

Američki predsjednik George W. Bush to osjeća, dodaje hamburški list, pa je vjerovatno to razlog što je prije dvije sedmice, kada mu je u gostima bio britanski premijer Tony Blair, govorio o "lekcijama i čak greškama na kojima je štošta naučio".

"Amerika će morati dugo da plaća za torturu u Abu Graibu", podsjeća "Zeit" na Bushove riječi.

Ugledni sedmičnik iz Hamburga, naklonjen socijaldemokratskoj ljevici, postavlja u tome kontekstu pitanje: kada će irački premijer Nuri al-Maliki smoći snage da Amerikancima kaže kako više nisu dobrodošli u Iraku?

"Formalno, George W. Bush ima dva izbora - da ostane u Iraku i time rizikuje da se još dublje zaglibi u toj močvari ili da se povuče rizikujući da iza sebe ostavi bezakonje i otvoreni građanski rat. Realno, međutim, Bush nema izbora: morat će da svoje trupe početi da povlači što prije, još prije kraja ove godine", ocjenjuje "Die Zeit".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: