{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Die Welt: Nervozni Kremlj

F
16.4.2007. u 14:09
0
0
Die Welt: Nervozni Kremlj
0
Die Welt: Nervozni Kremlj
Foto: AFP
Povodom gušenja demonstracija u Rusiji i brutalnog obračuna ruskih specijalaca sa starcima i djecom Frankfurter Allgemeine Zeitung piše u ponedjeljak kako je državni aparat demonstrante dočekao batinama i hapšenjem.
Kremlju očito nije dovoljno što je sve političke struje i pokrete koji bi predsjedniku Vladimiru Putinu mogli biti opasni iskorijenio tako da oni na političkoj sceni ne igraju više nikakvu ulogu. Evropu, koja teži strateškom partnerstvu s Rusijom, to ne bi smjelo ostavljati ravnodušnom, piše ovaj list.

Sueddeutsche Zeitung iz Muenchena pita se koji su razlozi tako brutalnog ponašanja policije te odgovara da se to može objasniti samo strahom onih koji imaju vlast u ruci i onih koji je žele održati i proširiti.

Rusiju vode bivši i sadašnji tajni agenti. To za posljedicu ima da državom vlada nepovjerenje i ludilo, koje dovodi do potrebe za totalnom kontrolom situacije. Rusko vodstvo smatra da bi bilo neprofesionalno pustiti opoziciju da nekontrolirano djeluje. Putinovi protivnici se prikazuju kriminalcima, piše Sueddeutsche Zeitung.

Autoritarnim sistemima potrebno je da kao izgovor i opravdanje za to što rade nađu i definiraju neprijatelja u samoj zemlji. Na Zapadu to izaziva samo kratak šok. Putinova Rusija potrebna je inozemstvu kao važan liferant nafte i gasa i tražen je partner pogotovo u Njemačkoj, ironično primjećuje Sueddeutsche Zeitung.

U članku pod nazivom "Nervozni Kremlj" list Die Welt piše kako se na ruskoj političkoj sceni ne radi o sukobima različitih političkih pravaca već o nagonu za održanjem na vlasti te da je pri tome ruskom vodstvu svako sredstvo opravdano.

To međutim znači da je Rusija miljama udaljena od kursa koji bi bio u skladu sa zapadnim sistemom vrijednosti, smatra Die Welt.

Ono što je upalo u oči tokom nereda u Moskvi, na Puškinovom trgu, koji važi kao mjesto na kojem se izražava sloboda mišljenja, jeste brutalnost policajaca prema demonstrantima.

Činjenica da se Putin sa toliko policajaca obračunao sa šačicom demonstranata pokazuje nesigurnost. Ruska politička elita, na čijem čelu je Putin, razmišlja samo o tome šta će biti sa njom nakon izbora 2008., konstatira berlinski Die Welt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: