|

Die Welt: Bosni i Hercegovini prijeti raspad

Die Welt: Bosni i Hercegovini prijeti raspad
0
F
FENA
5.11.2007. u 14:44
0
komentara
0

dijeljenja
Die Welt: Bosni i Hercegovini prijeti raspad
Njemački listovi pišu o zaoštravanju krize u Bosni i Hercegovini i pripremama za referendum u Republici Srpskoj. Ako Kosovo proglasi nezavisnost, istim putem bi mogao krenuti i manji bh. entitet, prenosi Deutsche Welle u ponedjeljak.
List Die Welt, u izdanju od vikenda, donosi članak pod nazivom "Bosni prijeti raspad" u kojem piše kako će Republika Srpska slijediti Kosovo na putu u nezavisnost.

"Branislav Đurić vlasnik je štamparije u Banjoj Luci. Protekle sedmice je vlada RS-a zatražila od njega predračun troškova za štampanje formulara potrebnih za referendum. Ukoliko Kosovo, kaže Đurić, 10. decembra proglasi nezavisnost, onda ćemo i mi putem referenduma postati nezavisni. Ankete pokazuju da bi u tom slučaju 90 posto stanovnika ovog entiteta glasalo za odvajanje od BiH. Ako Kosovo može postati nezavisno, može i RS, smatra i beogradski politolog Dragan Krstić. Da bi izbjegla takav razvoj situacije, uvjeren je Krstić, međunarodna zajednica pokušava oslabiti bh. entitete a potom ih i ukinuti", piše Die Welt.

List se osvrće i na mjere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka i piše kako je "Lajčaku trn u oku bilo što su ministri iz RS-a svojim nedolaskom ometali rad vlade".

"Nije mu se dopalo ni miješanje Srbije u unutrašnje poslove BiH. I ostavka državnog premijera Nikole Špirića uslijedila je po savjetu Beograda. Njegove mjere, ponavlja Lajčak, usmjerene su ka poboljšanju efikasnosti rada vlade, nisu protiv RS-a i nemaju ništa sa Kosovom. I ambasadori SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije odlučili su se na oštar diplomatski korak. Uložili su protestnu notu Srbiji zato što Beograd pitanje Kosova povezuje sa izgradnjom državnih struktura u BiH", donosi list Die Welt.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.