{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Die Tageszeitung": Haradinaj – za jedne heroj, za druge ubica i mafijaš

F
6.3.2007. u 12:32
0
0
"Die Tageszeitung": Haradinaj – za jedne heroj, za druge ubica i mafijaš
0
"Die Tageszeitung": Haradinaj – za jedne heroj, za druge ubica i mafijaš
Foto: AP
Za jedne heroj, za druge opasan ubica i mafijaš, Ramush Haradinaj od jučer se nalazi na optuženičkoj klupi Haškog tribunala, piše u utorak list Die Tageszeitung iz Berlina u svome osvrtu na put Haradinaja od heroja do haškog optuženika.
Kada je Haradinaj u diplomatskoj četvrti Prištine sagradio vilu na zemljištu jednoga dječijeg vrtića, koje je prije toga privatizirao, digla se velika kritika. A kada je uz to kupio još i druga zemljišta kako bi podmirio potrebe svoje obitelji, prešao je granicu dopuštenoga, piše ovaj list.

Mračna pozadina novca kojim je to sve kupljeno, jednako kao i moguća pronevjera novca od dobrovoljnih priloga koji su prikupljeni za finansiranje njegove odbrane, doveli su do velikog pada njegove popularnosti na Kosovu. Otkako je protiv njega podignuta optužnica, Haradinaj se ulizuje međunarodnoj zajednici.

U vrijeme nereda 2004. godine odlučno je stao na put demonstrantima koji su krenuli prema manastiru u Dečanima. Otada ne propušta priliku da podrži politiku UN-ove uprave na Kosovu. A od jučer se nalazi pred UN-ovim sudom, piše u svom komentaru novinar berlinskog lista Die Tageszeitung.

A o tome ko je Ramush Haradinaj i kakve su njegove veze s predstavnicima i institucijama međunarodne zajednice list Frankfurter Rundschau svojim čitateljima objašnjava u tekstu pod naslovom ”Moćni mafijaški kum”.

Kada je optužnica protiv njega sastavljena, Haradinaj se nalazio na mjestu premijera Kosova. Morao je dati ostavku, ali je sam mogao odrediti svog nasljednika. Ramush ima moć, ali ga ljudi ne vole: na nedavnim izborima njegova Alijanska za budućnost je dobila svega osam posto glasova, uglavnom iz kraja odakle dolazi, gdje su o njemu mnogi ovisni.

Raniji upravitelj UN-a za Kosovo Soeren Jessen-Peterssen pokazao je više naklonosti za Haradinaja. On ga je nametnuo na mjesto predsjednika vlade, a kada je nekoliko mjeseci kasnije on morao ići u istražni zatvor u Haag, lično ga je pratio na aerodrom. Kasnije je pomogao da Haradinaj bude pušten na slobodu do početka procesa. To mu je omogućilo da u miru izgradi svoj sistem moći.

Otkuda Haradinaju novac – o tome u neboderu UN-ove uprave na Kosovu najradije ne žele ništa znati. Petersenov nasljednik Nijemac Joachim Ruecker tu ništa ne želi mijenjati.

Haradinajevi kritičari u Prištini sada se boje samo da ga Haški tribunal ne proglasi nevinim: u tom slučaju niko se više neće moći suprotstaviti moći ovoga mafijaškog kuma, tvrdi u svom komentaru novinar lista Frankfurter Rundschau.

A i berlinske novine Der Tagesspiegel u svom osvrtu bave se pitanjem međunarodne podrške Ramushu Haradinaju.

Nakon što je jedan važan svjedok pod nerazjašnjenim okolnostima izgubio život u jednoj saobraćajnoj nesreći u Crnoj Gori, kratko prije početka procesa je još nekoliko svjedoka povuklo svoje izjave iz straha po život.

Uzalud je glavna tužiteljica Carla del Ponte apelirala na šefa UN-ove uprave da ne prima Haradinaja u audijenciju prije njegovog puta u Haag tvrdeći da će to dodatno zaplašiti svjedoke. Do susreta je došlo - UNMIK u Haradinaju vidi faktor stabilnosti na Kosovu.

Uz to optuženik ima odlične veze i sa Washingtonom. Nakon kraja kosovskog rata on je UČK preobrazio u kosovsku policiju. Kasnije je osnovao stranku Alijansa za budućnost Kosova, koja upravo zahvaljujući bliskoj saradnji s UN-ovom upravom ima veliki uticaj na Kosovu, zabrinuto konstatira komentator lista Der Tagesspiegel.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: