Svijet
0

Die Presse: Srbiji zeleno svjetlo za pregovore s EU

FENA
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte u Beogradu je prvi put konstatirala, nakon hapšenja Zdravka Tolimira, jasnu spremnost Srbije da izruči preostale osumnjičene koji su u bjekstvu, ocjenjuje u petak bečki "Die Presse".

Najvažnija posljedica te pozitivne ocjene jest obnavljanje pregovora EU sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji treba da otpočenu 13. juna, dodaje list.

Del Ponte namjerava da u svom završnom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a naglasi spremnost Srbije za saradnju s Tribunalom za ratne zločine.

"Dosada je nespremnost srpskih vlasti da hapsi tražene osobe bila razlog za velike nesporazume između Beograda i Del Ponte. Švicarkinju posebno boli to što se Ratko Mladić i dalje nalazi na slobodi", podvlači "Die Presse".

Bečki "Standard" ukazuje da će EU nastaviti pregovore sa Srbijom, koji su prekinuti prije godinu dana zbog nedovoljne saradnje Beograda s Haškim tribunalom.

List ukazuje, prenoseći da je Del Ponte pohvalila Srbiju, da je ona ujedno zatražila daljnji napredak u toj saradnji, prije svega hapšenje Mladića.