Svijet
0

"Die Presse": Napredak se mora tražiti lupom

FENA
Međunarodni posrednici koji treba da Srbe i kosovske Albance dovedu do rješenja statusa Kosova su za žaljenje pošto nije postignut gotovo nikakav napredak, ocjenjuje danas bečki dnevnik "Die Presse".

"Pregovori se vode već pola godine, a napredak se mora tražiti lupom", podvlači list, ukazujući da je današnja nova runda posvećena decentralizaciji, i ona se ona tiče srpskih općina na Kosovu.

"Kod pitanja nadležnosti bilo je napretka", rekao je dnevniku šef informativne službe ureda izaslanika UN (UNOSEK) Remi Durlo.

On je podsjetio da su obje strane krenule u pregovore s maksimalističkim stavovima. Međutim, Durlo je naglasio da su dvije strane još uvijek daleko od dogovora.

"Sada je riječ i o podijeljenom gradu Mitrovici, stalnom kriznom žarištu", ukazuje "Die Presse", dodajući da Priština nudi model "jedan grad, dvije općine", dok srpska strana ne prihvata jednu instituciju koja bi obuhvatila oba dijela grada.

"Beogradski pokušaji protivljenja nezavisnosti pokrajine, koju žele kosovski Albanci, sada je bogatija za još jedan pokušaj. U Ustavu Srbije treba da se unese da je Kosovo dio Srbije.To je odlučila skupština velikom većinom", prenosi list, podsjećajući da prema planu UN i Kontakt grupe rješenje treba da se pronađe do kraja godine.

Ukoliko ne bude kompromisa, kako navodi bečki dnevnik, izaslanik UN Martti Ahtisaari treba da iznese svoj prijedlog, koji bi mogao sadržati jednu vrstu "uvjetne nezavisnosti.

Istovremeno, "Die Presse" ukazuje da je novi šef administracije UN-a na Kosovu (UNMIK) Joachim Ricker pozvao da se "Kosovo što prije oslobodi ove neizvjesnosti".