Svijet
0

Dick Chaney doputovao u posjetu Dubrovniku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki potpredsjednik Dick Cheney doputovao je u subotu prijepodne u Dubrovnik, gdje će se tokom dana sastati s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom te u nedjelju sudjelovati na sastanku Američko-Jadranske povelje s predsjednicima vlada Hrvatske, Makedonije i Albanije, javlja Hina.

Američki potpredsjednik Cheney doputovao je zrakoplovom američke vojske Air Force Two na dubrovačku zračnu luku Ćilipi, gdje su ga u ime hrvatske vlade dočekali ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac te hrvatski veleposlanik u SAD Neven Jurica.

Dolazak američkog potpredsjednika u Dubrovnik popraćen je izuzetnim mjerama sigurnosti, zbog kojih je zatvorena 25 km duga prometnica od zračne luke do grada i hotela Palace gdje će visoki gost odsjesti. Na svakih 100 metara od Ćilipa do grada uz cestu su pripadnici specijalne i temeljne policije a sva parkirana vozila su uklonjena. U provedbi mjera sigurnosti angažirani su i pripadnici Civilne zaštite.

S trase puta, kao i iz dijelova grada koje će Cheney posjetiti, uklonjeni su poštanski sandučići, kante za smeće, zavareni kanalizacijski šahtovi i cijevi prometnih znakova, a građani su obaviješteni da trebaju zatvoriti prozore na ulicu kojom će prolaziti kolona. Zabranjen je promet plovila 200 metara u akvatoriju Lapada, gdje se nalazi hotel Palace.

Dubrovčani, koji su navikli na posjete VIP gostiju, zatečeni su opsegom i temeljitošću mjera sigurnosti i izražavaju nezadovoljstvo zbog ograničenja u prometu, koje bi mogle utjecati na posjet turista s tri "cruisera" koja su se jutros usidrila pred gradskim zidinama.

Kako se očekuje, glavne teme razgovora potpredsjednika SAD s najvišim hrvatskim dužnosnicima bit će vezane uz pitanja bilateralnih odnosa i suradnje, koja zadnjih godina bilježe određenu stagnaciju, uz veći angažman Hrvatske u vojnim misijama u svijetu, posebno u Afganistanu gdje je najavljeno povećanja hrvatskog kontingenta s 50 na 150 vojnika.

Razgovarati će i o suradnji u regiji u sigurnosnim pitanjima u okviru priprema Hrvatske, Makedonije i Albanije, i drugih zemalja, za članstvo u NATO-u. Uoči Cheneyeva posjeta Hrvatskoj State Department je najavio da tri članice Jadranske povelje mogu očekivati pozivnicu u NATO na summitu 2008. ukoliko do tada provedu potrebne vojne i demokratske reforme.

Očekuje se da će biti riječi i o sporazumu o neizručivanju američkih vojnika Međunarodnom kaznenu sudu (ICC), tzv. članku 98, neuralgičnoj točki američko-hrvatskih odnosa od 2003. godine.

Posjet Cheneya jasan je znak podrške Hrvatskoj da ubrza provedbu reformi nužnih za članstvo u NATO i učvrsti vodeću ulogu u regiji na tom planu, ocjenjuje se u krugovima sudionika sastanka Američko-Jadranske povelje u Dubrovniku.

Očekuje se da će potredsjednik Cheney s suprugom Lynne tijekom trodnevnog posjeta obići i kulturno povijesne znamenitosti Dubrovnika.