Svijet
0

DiCarlo: Nema nesporazuma SAD-a i EU-a oko Kosova

FENA
Zamjenica pomoćnika američke državne tajnice Rosemary DiCarlo rekla je u subotu u Prištini kako nema nesporazuma oko Kosova između Sjedinjenih Država i Evropske unije. „Mi smo veoma bliski s EU-om i s našim evropskim partnerima nastavljamo raspravljati oko najboljeg puta naprijed za Kosovo", rekla je DiCarlo nakon sastanka sa premijerom Kosova Hashimom Thaqijem.

Ona je kazala da je budućnost Kosova i Balkana u evropskim strukturama.

"Condoleezza Rice je jasno stavila do znanja da nemamo nesporazuma s Evropskom unijom. Svi imamo zajednički cilj, i to je učlanjenje zemalja regije u EU", rekla je DiCarlo, zamjenica pomoćnika za evropska i euroazijska pitanja.

Ona je ponovila stav Washingtona da je za Kosovo najbolje rješenje plan posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija koji je predložio međunarodno nadziranu neovisnost Kosova.

"SAD ocjenjuje da je Ahtisaarijev plan najbolji put naprijed koji omogućava stabilnost u regiji", kazala je DiCarlo.

Premijer Kosova Hashim Thaqi je rekao da su institucije Kosova spremne za provedbu Ahtisaarijeva plana.

"Ahtisarijev plan je prihvaćen kao rješenje za status, od strane kosovskih institucija i od strane građana. Kosovo je spremno za provedbu ovog plana", rekao je Thaqi.

On je dodao, prenose agencije, da će sve aktivnosti oko rješenja statusa Kosova biti koordinirane sa EU-om, NATO-m i SAD-om.