|

Devetoro poginulih u urušavanju tunela u Japanu

Devetoro poginulih u urušavanju tunela u Japanu
0
S
SRNA
3.12.2012. u 08:11
0
komentara
0

dijeljenja
Devetoro poginulih u urušavanju tunela u Japanu Spasioci na mjestu događaja (Foto: Arhiv/AFP)
Broj žrtava urušavanja tunela na velikom japanskom autoputu danas je povećan na devet, pošto su spasioci pronašli još tri smrskana tijela.
Najmanje tri vozila zatrpana su kada su jučer otpale betonske ploče sa svoda tunela dužine skoro pet kilometara nedaleko od planine Fuji, 80 kilometara zapadno od Tokija.

Očevici govore o užasnim scenama kada se najmanje jedno vozilo zapalilo u jednom od najvećih saobraćajnih tunela u Japanu, poslije čega se formirao gusti, otrovni dim.

U jednom vozilu pronađeno je pet tijela, a kasnije i tijelo nastradalog vozača kamiona, koji je stigao da uputi telefonski poziv svojoj kompaniji i zatraži pomoć. Naknadno su pronađena i tijela jednog starijeg muškarca i dvije žene u smrskanom automobilu, prenijela je agencija Kjodo.

Zvaničnik agencije koja održava tunele Nexco izjavio je da se možda dogodila degradacija materijala i da postoji mogućnost od daljeg urušavanja, iako je u septembru izvršena redovna petogodišnja inspekcija svoda.

Chikaosa Tanimoto, profesor građevinarstva sa Univerziteta u Osaki, rekao je državnoj televizijskoj stanici NHK da su se betonske ploče odvojile od nosećih stubova i pale. On je ocijenio da je moguće da su degradaciju materijala izazvale vibracije od zemljotresa i prolazećih automobila.

Zemljotresi su česti u Japanu, ali nijedan nije registrovan u ovoj oblasti u vrijeme nesreće u tunelu.

Spasioci su utvrdili su da su sa svoda otpale betonske ploče u dužini od 110 metara. Inženjeri su upozorili da je čitava struktura možda nestabilna, zbog čega su radnici povučeni dok stručnjaci ne procijene rizik.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.