Svijet
0

Devetnaest novinara zamoljeno da napusti Laayoune

FENA
Marokansko ministarstvo unutarnjih poslova saopćilo je u srijedu da je zatražilo od 19 novinara - 15 španskih i četiri norveška, da napuste Laayoune, glavni grad Zapadne Sahare, uz obrazloženje da su ušli u zemlju ne otkrivši "svoj pravi identitet".

"Ovi novinari su ušli na državni teritorij ne otkrivši svoj pravi identitet, tvrdeći da su turisti u kraljevstvu", saopćilo je ministarstvo.

Jedan izvor u ministarstvu za komunikacije objasnio je za agenciju AFP da nije primljen "nijedan zahtjev za snimanje reportaže".

U saopćenju se navodi da su novinari došli u Laayoune "kako bi prisustvovali obilježavanju druge godišnjice događanja u kampu Gdim Izik".

Marokanske vlasti su 8. novembra 2010. godine raspustile kamp u Laayouneu, u kojem je bilo 10.000 saharskih pobunjenika.

Došlo je do žestokih sukoba oko kampa, zatim do nereda u samom gradu, u kojem je nekoliko prodavnica zapaljeno. Registrirano je 13 mrtvih, među kojim 11 pripadnika snaga reda, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova.

Uhapšena su 23 sirijska pobunjenika optužena da pripadaju "naoružanim milicijama". Suđenje zakazano za oktobar vojni sud u Rabatu je odgodio.

Zapadna Sahara je bivša španska kolonija koju Maroko kontrolira već 30 godina. Rabat mu predlaže široku autonomiju, ali nezavisni pripadnici Fronta Polisario odbacuju ovaj plan i bore se za "pravo saharskog naroda na samoopredjeljenje" putem referenduma.